Kastamonu Belediyesi'nden Vatandaslara Soba Uyarisi

Kastamonu Belediyesi, kis mevsimi öncesinde soba zehirlenmelerinin önüne geçmek amaci ile vatandaslara uyarilarda bulundu.

Kastamonu Belediyesi, dogru soba kurulumu ve baca temizligiyle ilgili vatandaslari uyardi. Kastamonu Belediyesi tarafindan yapilan açiklamada, yanginlarin ve karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebilmesi için baca temizliginin hayati öneme sahip oldugu hatirlatildi. Sobalarda kimyasal yanici ve parlayici maddeler kullaniminin çok tehlikeli oldugunun belirtildigi açiklamada, köy evlerinin elektrik tesisatlarinin incelenerek eksikliklerinin giderilmesi gerektigi belirtildi.

Kastamonu’da yasanan yanginlarla ilgili açiklamada bulunan Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ise bina yanginlarinin yüzde 20’sinin temizlenmeyen bacalardan kaynakli oldugunu söyledi.

Baca temizliginin ihmal edilmeyecek kadar önemli oldugunu vurgulayan Baskan Vidinlioglu, “Kastamonu Belediyesi olarak elimizden geldigince hemsehrilerimize bu konularda yardimci olacagiz. Üzücü olaylarin önüne geçebilmek için tüm uyarilara dikkat edilmesini rica ediyorum. 2022 yilinin ilk 10 ayinda Itfaiye Müdürlügümüz 108 yangina müdahale etti. Maalesef bu yanginlarda yaralanan vatandaslarimiz oldu ve yine maalesef on binlerce liralik maddi hasar olustu. Bu yanginlarin yüzde 20’si temizlenmeyen bacalardan kaynaklandi. Bunu göz önüne aldigimizda baca temizliginin önemini bir kez daha görüyoruz. Yanginlarda yaralanan, evlerinde hasar olusan hemserilerime tekrardan geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim beterinden korusun. El birligiyle gerekli önlemleri alalim. Üzücü olaylar yasamayalim" diye konustu.

Kastamonu Belediyesi Itfaiye Müdürlügü tarafindan yapilan bilgilendirmede ise su ifadelere yer verildi:

“TSE belgeli sobalar kullanilmali, soba duvardan/bacadan en az 1 metre en fazla 1.5 metre uzaklikta olmali, soba borusu baca içine 10 santimetreden fazla sokulmamali, soba kurarken ikiden fazla dirsek kullanilmamali, soba bacalari çatidan en az bir metre yükseklikte olmali, soba bacalari temizletilmeli, tikali olup olmadigi mutlaka kontrol edilmeli ve sobada naylon, plastik, paçavra vs. yakilmamali, yatmadan önce sobalar söndürülmeli ve zehirlenmelerin önüne geçmek için bu kurallara titizlikle uyulmalidir.”
Kaynak: İHA