Devlet Destegiyle Açilan Hali Kurslari Kadinlara Umut Oluyor

Mus’ta Orman Genel Müdürlügü tarafindan “Murat Nehri Havzasi Rehabilitasyon Projesi” kapsaminda özellikle orman köylerinde yasayan kadinlarin refah düzeyini artirmak için açilan hali dokuma kursu büyük ilgi görüyor.

Devlet Destegiyle Açilan Hali Kurslari Kadinlara Umut Oluyor
Merkeze 40 kilometre mesafedeki Yelalan köyünde Orman Isletme Müdürlügü, Halk Egitimi Merkezi (HEM) Müdürlügü ve ISKUR isbirligiyle kadinlar için hali kursu açildi. Kursa kayit yaptiran kadinlar burada hem meslek ögreniyor hem de aldiklari harcirahla aile ekonomilerine katkida bulunuyor.

Kursta hali kesim törenine katilan Elazig Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner ve kurum müdürleri, kadinlar tarafindan tamamlanan el emegi göz nuru halilari keserek tezgahlardan indirdi.

“Orman köylülerimize 35 milyon lira destek sagladik”

Kursla ilgili gazetecilere açiklamalarda bulunan Elazig Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, 2013 yilinda Birlesmis Milletler Tarimsal Kalkinma Fonunun Murat Nehri Havzasi Rehabilitasyon Projesi kapsaminda Tarim ve Orman Bakanligi ve paydas kurumlarla beraber bir proje baslattiklarini söyledi.

Proje kapsaminda Mus’ta 35 milyon lira tutarinda bütçeyle orman köylülerine yönelik yalitim, günes enerjisi, ari kovani, çesme, mera islah projeleri ve dogal kaynaklari iyilestirme anlaminda ormancilik faaliyetleriyle destek olduklarini kaydeden Çetiner, “Yine bayanlara yönelik cinsiyet esitligi adi altinda 40 ülke arasinda 70 proje yaristi. Bu projede Murat Nehri Havzasi cinsiyet esitligi ödülünü aldi, bayanlara yönelik yapmis oldugumuz çalismalar münasebetiyle. Halk Egitim Merkezi Müdürlügü buraya bir hoca hanim tahsis etti, yine ISKUR Müdürlügü kursiyerlere günlük 35 lira tutarinda bir destek sagladilar. Bugünde bu ögrencilerimizin kursa devam etmeleri sonucunda hali kesimi gerçeklestirdik” dedi.



“Kadinlar için hali kursuna 73 bin lira tutarinda malzeme alimi yaptik”

Mus Orman Isletme Müdürlügü tarafindan kursun açilisina sunulan katkilara deginen Çetiner, “50 minyatür tezgah, 10 hali tezgahi, 20 hali kirkiti, 200 kilogram yün ip, 69 kilogram 12 katli çözgü ipi, 70 kilogram 10 katli atki ipi ve 15 makas olmak üzere toplam 73 bin lira tutarinda malzeme alimi yaparak böyle bir destekte bulunmustur. Birlesmis Milletler Tarimsal Kalkinma Fonunun Murat Nehri Havzasi Projesi 3 ili kapsiyor. Bunlar Mus, Bingöl ve Elazig. Burada amacimiz bir tabi kaynaklari iyilestirmek, bir de insanlarin hayat standardini ve refah düzeyini artirmak amaciyla insanlari özellikle de köyde tutmak, göçü engellemek için bir takim katkilar sunmak. Devlet olarak insanlarimizin yaninda olduk, olmaya da devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Kursiyerlerden Nesrin Yasli ise hali kursunun kadinlara çok yarari oldugunu belirterek, “Insallah bu kurs sayesinde ileriki zamanlarda kendi kursumu açmayi düsünüyorum. 5 aydir kurs görüyoruz ve 3 aylik bir süremiz kaldi. Kendi adima çok mutluyum ve eminim kurstaki arkadaslarimda çok mutlular. Bu isi çok seviyorum. Buradan sagladigimiz ekonomik gelirle ailemize yük olmamaya çalisiyoruz” diye konustu.

Hali kesim törenine; Orman Isletme Müdürü Ufuk Çelik, Halk Egitimi Merkezi Müdürü Oguz Akyüz, köy muhtari Suphi Yasli ve kursiyerler katildi.

Kaynak: İHA