Verimlilik Artirilacak, Su Kaynaginda Korunacak

Tarim ve Orman Bakanligi, 1. Su Surasi kapsaminda masaya yatirilan su verimliligi konusundaki projelerine hiz veriyor. Bakanlik, bütüncül ve sürdürülebilir kentsel su verimliligi yaklasimiyla suyu kaynaginda korumayi hedefliyor.

Tarim ve Orman Bakanligi, iklim degisikligi, su kitligi ve su stresi konularini da göz önüne alarak, su kaynaklarinin verimli, akilci ve sürdürülebilir bir sekilde kullanilmasi için hayata geçirdigi tedbirlerini artiriyor. Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Akif Özkaldi, kaynaktan yeniden kullanima kadar geçen süreçte bütüncül ve sürdürülebilir kentsel su verimliligi yaklasiminin hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirterek, sunlari söyledi:

“1. Su Surasi’nda verimlilik konusunda ortaya çikan tablo, bizim bundan sonraki adimlarimiz için de yol gösterici oldu. Su kaybini azaltarak verimliligi arttirmak, kuraklikla mücadele için de çok önemli bir güç. Su Yönetimi Genel Müdürlügümüz tarafindan Akarçay, Bati Akdeniz ve Yesilirmak pilot havzalari için hazirlanan su verimliligi eylem planlarinda tarimsal sulamada su verimliliginin iyilestirilmesine yönelik tedbirleri hayata geçirerek büyük oranda tasarruf saglamayi planliyoruz. Ayrica pilot bölgelerde hazirladigimiz çalismalarla sanayide kullanilan suyun da yüzde 50 oraninda azaltilabilecegini tespit ettik. Su iletimindeki kayip kaçaklarin azaltilmasi noktasinda belediyelerimizle yakin is birligi içinde olacagiz. Verimlilik tedbirlerimizle suyu kaynaginda koruyarak, gelecek nesillere önemli bir hazine birakacagiz.”

Su Surasi’nda 11 ayri çalisma grubu olusturuldu

Tarim ve Orman Bakanligi’nin öncülügünde Cumhuriyet tarihinin ilk Su Surasi’nda 11 ayri çalisma grubu olusturuldu. Bu gruplar su verimliligi, suyun havza ölçeginde yönetimi, su hukuku ve politikasi, su güvenligi ve atik su hizmetleri, su kaynaklarinin kalite ve miktar olarak korunmasi ve izlenmesi, iklim degisikliginin su kaynaklarina etkisi ve uyum, su kaynaklarinin yönetiminde karar destek sistemleri, su kaynaklarinin gelistirilmesi, tarimsal sulama, depolamali tesisler (yer alti ve yer üstü barajlari, göletler) ile su, orman ve meteoroloji basliklarinda faaliyet gösterdi. Çalisma gruplarinda, Tarim ve Orman Bakanligi ile birlikte 66 üniversiteden 141 akademisyen, 38 ulusal sivil toplum kurulusundan katilimcilar, ilgili kamu kurum ve kuruluslari temsilcileri, büyüksehir belediyeleri yetkilileri, su ve kanalizasyon idarelerinden temsilciler,32 özel sektör ile su kullanicilarini da kapsayan toplam bin 631 katilimci fikir ve önerilerini sunarak, suyun geleceginin belirlenmesinde rol oynadi.
Kaynak: İHA