8 Asirlik Gelenek 2300 Metrelik Zirvede Yasatildi

Yörük Türkmen geleneginin 8 asirlik mirasi ‘Eren Günü’ senlikleri yapildi. 1903 metre yüksekligindeki Çicek Baba Daginin zirvesine yakin bölgede Kartal Gölünde konaklayan Yörükler, sabahin ilk isiklariyla birlikte 2300 metre rakimdaki Eren Baba’ya yürüdü. Zorla yürüyüsün ardindan Eren Baba’nin mezarina ulasan Yörükler, mezar etrafinda 3-5 veya 7 kez dolasarak dua etti. Yanlarinda getirdikleri oglak ve kuzulari bolluk, bereket, sükür ve kazalardan korunmak için kurban etti.

8 Asirlik Gelenek 2300 Metrelik Zirvede Yasatildi


Denizli’nin Beyagaç ilçesi sinirlari içinde bulunan Çiçek Baba Daginda sekiz asirdan bu yana yapilan ‘Eren Günü’ bu yilda yapildi. 1903 rakimli dagin zirvesinde bulunan Kartal Gölü etrafinda bir araya gelen yörükler geceyi burada geçirdi. Sabahin ilk isiklariyla birlikte Katral Gölü’nden yaya olarak harekete geçen yörükler, yaklasik dört kilometrelik zorlu parkuru geçerek 2 bin 300 rakimda bulunan Eren Dede’nin mezarina ulasti. Mezarda Mugla ve çevre illerden gelen yörüklerle bulusuldu. Her yil agustos ayinin son persembesi Eren Dede de bir araya gelen yörükler mezar etrafinda 3- 5 veya 7 kez dolasarak dua etti. Yanlarinda getirdikleri oglak ve kuzulari bolluk, bereket, sükür ve kazalardan korunmak için kurban etti. Nikfer eski belediye baskani Arastirmaci Yazar Ibrahim Afatoglu, “Çiçek baba bizim, orta Asya dan getirdigimiz, ata kültüründen kaynaklanan bir erenin mezari burasi. Biliyoruz ki Türklerde Göktanri inancina göre Allah’a en yakin olan dünyadaki mekanlar daglarin tepeleridir. Eskiden Göktanriya Türkler dua etmek için büyük daglarin zirvelerinde genelde dua edilecek mekanlar olusturmuslar. Burada Allah’a hayvan besicisi iseler çaban iseler o yil aldiklari oglaklarin hayvanlarin besledikleri otlaklarin sükrünü yapmak için asagiya inmeden önce bu daglarin zirvesinde Allah’a dua ediyorlarmis. Çikinca da dua ediyorlarmis. Çiçek babanin yatiri da yörüklerin inmeden önce dua ettikleri, Gök tanri inancindan bir inancimiz. Allah’a en yakin nokta daglarin zirvesi dedik ya burada dua edip o yilki ürünün bereketin sükrünü yapiyorlar” dedi.



Eskiden ok simdi silah

Eren Baba da kurban kesip dua eden yörüklerin önceden ok attiklarini simdi gelisen teknoloji ile birlikte silah atildigini anlatan Yazar Afatoglu, “Burada bazen silah atiliyor. Bununda bilinmesi lazim bazen rahatsizlik oluyor. Silah niye atiliyor diye. Silah atmak bizde oku, haber vermek için bir insan, baska bir insana ok göndererek haber verirmis. Dügünlerde oku dagitiyoruz ya, o oku bu ok atmadan kaynaklaniyor. Allah hütealaya burada ibadet ederken ok atarlarmis biz geldik dualarimizi kabul edin Allah’im diye, eskiden ok atiliyormus, simdi teknoloji degisti. Ok yerine silah atiliyor. Burada silah atilmasi kalksin mi kalkmasin mi, aslinda tehlike yaratmayacak sekilde dagin, insanlardan uzak olan bölgelerde silah atmanin devam etmesinde fayda var. Çünkü bir gelenek bu” dedi.



8 asirdir yapiliyor

Eren Baba mezari basinda yaklasik 800 yildir insanlarin agustos ayinin son persembesi toplanip dua ettiklerini kurban kestiklerine dikkat çeken Afatoglu, “Buraya tahmine sekiz yüz yildir buranin yörükleri her yil agustosun son persembesi sanki anlasmis gibi hiçbir resmi kurumun direktifi veya talimati olmadan onlarin rehberligi olmadan, insanlar kendiliginden son Persembe günü sabah ezanindan sonra buraya geliyorlar, burada Allah’a dua ediyorlar. Dilekleri temennileri burada Allah’a ulastiriyorlar. Burada yapilan dualar Allah’a daha etkili ve daha çabuk gidecegine inaniyorlar ki agustos un son persembesi dua ediyorlar. Bazilari diger insanlar buranin farkinda degil. En azindan buraya her yil 5-600 araba geliyor. 500-600 kurban kesiliyor burada ben gezdim 12 tane kurban pazari var. Öyle önemli bir etkinlik var burada. Bu etkinligin sürdürülmesi lazim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA