Karadenizli Balikçilar Bu Sezon Hamsiden Umutlu

Denizlerde 1 Eylül tarihinde sona erecek avlanma yasagi öncesi Karadenizli balikçilar teknelerinde son bakimlarini yaparken, balikçilar bu sezonun hamsi yili olacagini belirtiyor.

Karadenizli Balikçilar Bu Sezon Hamsiden Umutlu
Denizlerde, 15 Nisan tarihinde baslayan avlanma yasagi 1 Eylül tarihinde sona erecek. ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açilacak olan balikçilar, aylar öncesinden basladiklari aglarin bakimini tamamlarken, teknelerin büyük bir bölümünde ise hazirliklar tamamlandi. Boya ve bazi küçük dokunuslarin kaldigi tekneler, tersanelerde son bakimlarini tamamliyor. Balikçilar, 1 Eylül avlanma sezonu öncesi palamut baliginin yüzünü gösterdigini ancak geçtigimiz sezon kadar bol olmadigini belirtirken, bu yil hamsinin ise oldukça verimli ve iri olacagini belirtiyor.

Persembe Balikçilar Kooperatifi Baskani Ünal Karadeniz, sezon sonrasi teknelerini bakima aldiklarini söyledi.

Karadeniz’de geçen yil hamsinin bir ay sureyle yasak oldugunu, yasaga saygi duyduklarini ancak bunun kendilerini bir nebze magdur ettigini belirten Karadeniz, “Biz buna saygi duyuyoruz, sürdürülebilir balikçilik anlaminda baligin korunmasi anlaminda, Türk baliginin ve sularinin daha iyi güzel balik avlanmasi amacinda bizlere yardimci olduklarini biliyoruz ancak bunda da biraz magduriyet yasadik” dedi.



“Bu sene hamsi yili olacak”

“Yeni sezonu konusmak gerekirse son 10 güne kadar hiçbir balik numunesi yoktu. Bizi heyecanlandiran durumu su oldu, 10 günden bu yana yogun bir palamut görünmeye basladi” diyen Karadeniz, “Insallah hayirlisi olur. Her ne kadar olumlu bakmak istesek de geçen seneki gibi palamut olacagini düsünmüyorum. Biraz var ama bu sene Allah’in izniyle hamsi çok olacak. Denizde hamsi numuneleri suandan itibaren olmaya basladi.

Geçen seneki piyasaya sürdügümüz taze hamsiler ince ve karisikti. Bu seneki hamsi numuneleri insallah çok iri. Bu sene halkimiza iri, taze ve ucuz bir sekilde balik yedirmeyi düsünüyoruz. Bu seneyi hamsi yili olacak diye tahmin ediyoruz” seklinde konustu.



“Deniz salyasi baliklari etkilemiyor”

Karadeniz, denizlerdeki kirlilikten olusan deniz salyasinin avcilik ve baliklari etkilemedigini belirterek, “Deniz salyasi olayi var, her ne kadar bu konuya hakim olmasak da irtibat kuruyoruz. Bu müsilajin baliga herhangi bir etkisi yok, bu devletimiz ve laboratuvarlar tarafindan kanitlanmistir. Insallah bogaz da iyi olacak. Balik numunelerinde en ufak bir kimyasal ve kalintiya rastlanmadi. Insallah tüm sezonun balikçi arkadaslara hayirli geçmesini diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Teknelerin bakimini yapan Celil Karadeniz ise sezona hazirlandiklarini, bu islemlerin teknelerin büyüklügüne ve durumuna göre degistigini, sadece boya isleminin bir hafta kadar sürdügünü söyledi.



“Yogun bir çalisma var”

Teknelerin bakim yapildigi tersanede usta olan Çakir Karga, “Yogun bir çalisma var. Herkesin islerini yetistirebilmek için yogun çalisiyoruz. Herkes suan büyük bir çalisma içinde. Insallah sezonumuz da iyi geçecek ve balikçilarimiz da daha güzel bir kazanç elde edecekler” diye konustu.

Kaynak: İHA