'1. Kiyidan Kiyiya/Türkiye-Yunanistan Film Festivali' Basladi

Sanat yönetmeni Gizem Erman Soysaldi: 'Festival boyunca, iki ülke sinemasindan çok çarpici örnekler izleyecegiz'.

"1. Kiyidan Kiyiya/Türkiye-Yunanistan Film Festivali", Azra Deniz Okyay'in "Hayaletler" filminin gösterimiyle sinemaseverlerle bulustu.

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü, Çesme Belediyesi, Izmir Sinema Kültür ve Egitim Dernegi is birligiyle düzenlenen festivalin sanat yönetmenligini oyuncu Gizem Erman Soysaldi ile yönetmen Yusuf Saygi üstlendi.

Alaçati Amfi'de gerçeklesen törende konusan festivalin sanat yönetmeni Gizem Erman Soysaldi, festival ekibi olarak bir hayali gerçeklestirmekten duyduklari mutluluga isaret ederek, Türkiye'nin ilk sürdürülebilir ekolojik film festivaline imza attiklarini söyledi.

Soysaldi, etkinlige katkida bulunan kurum ve kuruluslara tesekkür ederken, "Festival boyunca, iki ülke sinemasindan çok çarpici örnekler izleyecegiz." dedi.

Etkinlige katilan Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran, çevre sorunlarina dikkati çekerek, "Bugün burada, sanatin iyilestirici gücüne siginarak, umutlarimiz adina küçücük bir adim attik. Daha birçok adim atacagiz. Büyüyecek, yeserecek, bir araya gelecek ve yarinlara sürdürülebilir bir dünya birakacagiz." ifadelerini kullandi.

"Hayaletler" filminin yönetmeni Azra Deniz Okyay da filmin 17 günde 33 mekanda çekildigini belirterek, "Hakikaten ne yapacaginizi çok iyi bilmeniz gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Her filmin kendi çikis noktalari oldugunu dile getiren Okyay, "Birkaç fotograf alip, neyin içinde yasadigimizi görmek istedim ve hali dokumasi gibi, her ilmegin, her rengin ve her teknigin birlikte harmanlandigi bir sey yaratmaya çalistim." diye konustu.

Film gösteriminin ardindan Okyay ile oyuncu Emrah Özdemir, izleyicilerin yönelttigi sorulari yanitladi.

- Açilista sinemaseverleri sakiz ve limon agaci fideleri karsiladi

Festival, iki ülke sinema sanati arasinda kültürlerarasi diyaloga hizmet etmeyi ve her yil Türkiye ile Yunanistan'da uzun metraj, kisa ve belgesel filmlere genis bir platform saglamayi hedefliyor.

Açilis etkinliginde, kirmizi hali yerine çiçeklerle süslenmis mekan girisinde sakiz ve limon agaci fideleriyle yesil hali kullanildi. Festival etkinliklerine ulasimda elektrikli otobüsler tercih edildi.

Etkinlik boyunca tek kullanimlik plastikler yerine sürdürülebilir ürünler kullanilacak, festival ekibiyle sinemaseverler her sabah Çesme'nin farkli bir kiyisinda, kiyi ve su alti temizligi etkinliklerine katilacak.

Bu aksam Christos Nikou'nun "Apples" filminin gösterimiyle devam edecek festivalde ayrica Emre Yeksan'in "Körfez", Leyla Yilmaz'in "Bilmemek", Stergios Niziris, Josefina Markarian, Eric Nazarian, Stefan Arsenijevic, Aida Begic, Omar Shargawi, Hany Abu-Assad'in "Unutma Beni Istanbul" ve Chrysovalantis Stamelos'un "Journey Through Smyrna" filmleri izleyiciyle bulusacak.

Kaynak: AA