Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl Açiklamasi

'Mektebi Tibbiyei Sahane'de o yil savaslara tüm 749 talebe katilmis. Bunlarin 350'si sehit olmus, okullarina dönememisler. 1 sinif tamamen sehit oldugu için 1921 yilinda okul mezun verememis. Böyle bir tibbiyeli kültürünün gençlere tanitilmasi bakimindan bu müzenin önemsenmesini arzu ediyorum ve ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum' 'Saglik Bilimleri Üniversitesi olarak, Çanakkale Kara Savaslari'nin önemli bir yil dönümü olan 106. yilda ve Anafartalar Zaferi'nde tarihin bu gerçegini görerek üniversitemizin senato toplantisini da bu mübarek topraklarda yapma kararlastirdik'

Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, açilisi yapilan Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi ile ilgili olarak, "Mekteb-i Tibbiye-i Sahane'de o yil savaslara tüm 749 talebe katilmis. Bunlarin 350'si sehit olmus, okullarina dönememisler. 1 sinif tamamen sehit oldugu için 1921 yilinda okul mezun verememis. Böyle bir tibbiyeli kültürünün gençlere tanitilmasi bakimindan bu müzenin önemsenmesini arzu ediyorum ve ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum." dedi.

Prof. Dr. Erdöl, AA muhabirine, müzeyle ilgili bilgi aktardi.

Bu müzenin Çanakkale savaslarinin cephe gerisindeki saglik hizmetleri hafizasini yansittigini kaydeden Cevdet Erdöl, "Çanakkale Zaferleri sirasinda sadece hekim degil, ayni zamanda burada asker olarak da bizatihi çatismaya gelen ama esas görevi saglik hizmeti olan ve burada bulunan tibbiyelilerin anisina, saglik çalisanlarinin anisina burada bir müze olusturuldu." diye konustu.

Bu müzenin olusmasinda Tarihi Alan Baskanliginin, Konya Büyüksehir Belediyesinin ve Konya Selçuklu Belediyesinin büyük gayretleri bulunduguna isaret eden Prof. Dr. Erdöl, söyle devam etti:

"Biz de o gayretlerin bir parçasi olarak Saglik Bilimleri Üniversitesi olarak, tarihi alandaki bu Sihhiye Müzesi'nin olusmasina katki verdik. Burada o dönemde yaralilara, hastalara, cephe sartlarinda Çanakkale Savaslari sirasinda nasil yardim edildigini, o dönem ne tür sikintilar çekildigini, doktorlarin, hemsirelerin hangi gayretler içerisinde olduklarini, hastayi tasiyan tezkereci dedigimiz erlerden tutunuz da cerrahi isleri yapan, ameliyatlari yapan hekimlere kadar çadirlarda veya açik havada nasil gayretler gösterdiklerini burada görmekteyiz. Çok büyük bir emegin mahsulü bu müze. Tüm emek verenlere hepsine tesekkür ediyorum. Ben tüm gençlerin, özellikle saglik meslek mensubu olan tibbiyelilerin gelip Çanakkale'yi ve bilhassa bu müzeyi görmelerini arzu ediyorum. Çünkü o günkü sartlar içinde dahi saglikçilarin bugün Kovid-19'da ve orman yanginlarinda neler yaptiklarini görüyoruz. O günde o sartlarda neler çektiklerini nasil gayret ettiklerini bizatihi görmüs olurlar."

Çanakkale Savaslari sirasinda çok sayida tibbiyelinin de sehit oldugunu hatirlatan Erdöl, konusmasini söyle sürdürdü:

"Mekteb-i Tibbiye-i Sahane'de o yil savaslara tüm 749 talebe katilmis. Bunlarin 350'si sehit olmus, okullarina dönememisler. 1 sinif tamamen sehit oldugu için 1921 yilinda okul mezun verememis. Böyle bir tibbiyeli kültürünün gençlere tanitilmasi bakimindan bu müzenin önemsenmesini arzu ediyorum ve ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum."

- Saglik Bilimleri Üniversitesi'nin senato toplantisi

Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Çanakkale Savaslari ve sehitlerin aziz hatiralari dolayisiyla senato toplantisini burada gerçeklestirdiklerini anlatti.

Bu kapsamda önemli bir tarihi seçtiklerini dile getiren Erdöl, "Saglik Bilimleri Üniversitesi olarak, Çanakkale Kara Savaslari'nin önemli bir yil dönümü olan 106. yilda ve Anafartalar Zaferi'nde tarihin bu gerçegini görerek üniversitemizin senato toplantisini da bu mübarek topraklarda yapma kararlastirdik. Biz rektör yardimcilarimiz ve bazi dekanlarimiz ile bizatihi buradayiz, diger üyelerimizde uzaktan erisim ile senato toplantimizi burada yapmis olacagiz." diye konustu.

Tarihi Alan Baskanliginda gerçeklestirilen toplantiya, Saglik Bilimleri Üniversitesi rektör yardimcilari Prof. Dr. Kemalettin Aydin, Prof. Dr. Mustafa Gerek, Prof. Dr. Yunus Karakoç ile Gülhane Tip Fakültesi Dekani Prof. Mehmet Ali Gülçelik ve üniversitenin genel sekreteri Dr. Öner Güner katildi.
Kaynak: AA