Baskan Büyükkiliç 'Gacer'i Ata Topraginda Inceledi

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, 28 kromozomu ile genetigi bugüne kadar bozulmadan gelen ata tohumu Gacer Bugdayi’nin yetistirildigi topraklari ziyaret ederek, hem üreticisi Dogan Özdemir’den bilgiler aldi hem de sik sik gündeme getirerek sehrin bir degerini tüm dünyaya tanitmayi amaçladigi Gacer bugdayini bir kez daha gündeme tasidi.

Baskan Büyükkiliç 'Gacer'i Ata Topraginda Inceledi
Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç Kayseri’de 28 kromozomu ile genetigi bugüne kadar bozulmadan gelen ata tohumu Gacer Bugdayi’nin üreticisi 62 yasindaki Dogan Özdemir’i Develi ilçesi Epçe Mahallesi’ndeki degirmeninin de bulundugu evinde ziyaret ederek, Gacer hasadi hakkinda bilgiler aldi. Özdemir, Baskan Büyükkiliç’a hiçbir katki maddesi bulunmayan, tamamen organik olan Gacer’in tohumu, unu, nisastasi, eriste pilavlari ile gacer unundan yapilan ürünleri tanitti. Epçe Mahallesi’nin, Develi ilçesiyle adi özdeslesmis Gacer Ekmegi’nin ham maddesi olan Gacer Bugdayi’nin üretildigi bölge oldugunu söyleyen Baskan Büyükkiliç, Gacer Ekmegi’ni kentin gastronomisine kazandirmasina vesile olan Dogan Özdemir’e tesekkür etti.

Baskan Büyükkiliç “Epçe’mizin gururu olan Dogan agabeyimize tesekkür ediyoruz. Allah vergisi bu bölgeye Gacer Bugdayi’nin üretimi için Mevla’m bir lütufta bulunmus. Gacer Bugdayi deyip geçmeyin. Çölyak hastalarinin glütensiz diyetin en güzel, en az sikinti olusturan bir ürün oldugunu ve adeta ata topragi ve ata bugdayi oldugunu hepimiz biliyoruz. Simdi genetiginde 28 gen bulunan bir bugday” dedi.

Dogan Özdemir’in yaptigi çalismanin örnek oldugunu belirten Büyükkiliç, “Gacer Bugdayi’nin lifleri fazla, bagirsakta fazla tutulmuyor. Dolayisiyla insani tok tutuyor ve zayiflama, yani kilo sorunu olanlar için en güzel beslenme ürünü olarak, ‘ekmeksiz yapamiyorum’ diyenlere en güzel, adeta hem ekmege, hem diger bugdaydan yapilacak ürünlerle ilgili, mantisi da, pastasi da dâhil en güzel çalismanin yapildigi bir bölgedeyiz, bu ürünlerin çiktigi yerdeyiz. Bizden degirmen istedi, ‘yeter ki üret’ dedik, kurduk, bu bölgede bugdayi üretiyor, degirmenini çekiyor. Biz de Kent Ekmek olarak onun ürününü alip ekmek olarak üretiyoruz, Kayseri’de kapis kapis gidiyor, adeta yetistiremiyoruz” diye konustu.

Özdemir de Baskan Büyükkiliç’a desteklerinden dolayi tesekkür ederek, “Sayin baskanimizdan Allah razi olsun. Daha önce analarimizdan, babalarimizdan kalma eleklerimizle eliyorduk, simdi bu sistemi getirdik. Makinemiz ile üretimimizi yapiyoruz” dedi.

Baskan Büyükkiliç’a, Develi Kaymakami Murat Duru, Develi Belediye Baskani Mehmet Cabbar, Genel Sekreter Yardimcisi Bayar Özsoy ve Kirsal Hizmetler Daire Baskani Mehmet Yücel ile Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Duran Safranti da eslik etti. Kent Ekmek, Baskan Dr. Memduh Büyükkiliç’in talimatiyla genetigi bozulmamis ata tohumu Gacer Bugdayi’ni yasatmak ve saglikli nesiller için üretilen Gacer Ekmegi’ni tüm vatandaslarin hizmetine sunuyor.
Kaynak: İHA