Antalya'nin Italyan Isgalinden Kurtulusu Anlatildi

Antalya Büyüksehir Belediyesi, Antalya’nin Italyan Isgalinden Kurtulusunun 100. Yili nedeniyle konferans düzenledi. Arastirmaci-Yazar Emin Altiner’in sunumuyla Tarihçi Prof. Dr. Hasan Mogol, Gazeteci-Yazar Cevat Alp’in konusmaci olarak katildigi konferansta Italyanlarin Antalya’yi isgal ettigi 28 Mart 1919 tarihinden isgalin sonra erdigi 5 Temmuz 1921 tarihine kadar olan dönem anlatildi.

Antalya'nin Italyan Isgalinden Kurtulusu Anlatildi


Antalya’nin 5 Temmuz 1921’de Italyan isgalinden kurtulusunun 100. yili nedeniyle Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen konferansta 2 yil 3 ay süren isgal süresince yasananlar anlatildi. Beach Park Varyant Meydani’nda gerçeklestirilen konferansta Antalya’nin kurtulus savasinin kazanilmasinda, ülkenin kurtulmasinda önemli roller üstlendigine vurgu yapildi.

Antalya halki isgal boyunca Italyanlara teslim olmadi”

5 Temmuz’un Antalya için anlaminin çok büyük oldugunu söyleyen Gazeteci-Yazar Cevat Alp, “Antalya halki isgal boyunca Italyanlara teslim olmadi ve Italyanlari rahat ettirmedi. Antalya kurtulus savasinin kazanilmasinda, ülkenin kurtulmasinda çok ama çok önemli roller üstlenmistir” dedi.



Antalya önemli görevler üstlendi”

Antalya’nin isgal yillarini anlatan kitaplari bulunan Tarihçi Prof. Dr. Hasan Mogol da Antalya’nin önce Ingilizler ardindan Italyanlar tarafindan isgal edildigini ifade etti.

Antalya’nin özellikle Ege bölgesinin ve Aydin cephesinin Yunan’dan temizlenmesinde önemli ve etkili bir göreve sahip oldugunu söyleyen Mogol, “Kuva-i Milliyeci Mustafa Hasmet’in Italyanlar tarafindan sehit edilmesi bardagi tasiran son damla oldu. Bu olaydan sonra Italyan isgaline basindan beri boyun egmeyen Antalya ayaklandi. Eger biz o günleri bilmezsek, o günlere sahip çikmazsak yarinlarimizin olma ihtimali yok. Türkiye’nin isgale alinma ihtimali her zaman var. Ama biz bu günleri bilirsek, sahip çikarsak, yasatirsak ve yasarsak o zaman kimse bir sey yapamaz” diye konustu.



“Bilgin, plaket takdim etti”

Konferansin sonunda Antalya Büyüksehir Belediye Baskan Danismani Doç. Dr. Önder Bilgin plaket takdim etti. Prof. Dr. Hasan Mogol da katilimcilar için kitaplarini imzaladi.
Kaynak: İHA