Kanada'da Orduyla Çalisan Afgan Tercümanlar Için Kampanya Baslatildi

Kanada ordusunun NATO misyonu kapsaminda Afganistan'da görev yaptigi yillarda çalistigi binlerce Afgan tercümanin aileleriyle Kanada'ya getirilmeleri için kampanya baslatildi.

Afganistan'daki ABD askerlerinin de çekilmesi ile geçmiste Kanada ve NATO askerlerine tercümanlik yapan binlerce kisinin hayatinin tehlikede oldugu belirtilen kampanyada, Kanada hükümetine bu kisilere ve ailelerine ülkede oturum izni vermesi istendi.

Öncülügünü ordudan emekli olan Dave Morrow'un yaptigi kampanya, halen sosyal medya hesaplari ile https://www.afghaninterpreters.ca/ isimli internet sitesinden yürütülüyor.

Dave Morrow, kendisinin de Afganistan'da görev yaptigini belirttigi tanitim videosunda, Kanada'nin 2009-2011 yillari arasinda açtigi özel bir göçmenlik programi ile 800 Afgan tercüman ve ailesini ülkeye getirdigini hatirlatti.

Geride kalan binlerce Afgan tercümanin, Taliban'in kontrolüne geçmeye baslayan sehirlerde hayatta kalma mücadelesi verdigine dikkati çeken Dave Morrow, bu konudaki adimlarin 11 Eylül 2021 tarihine kadar atilmasi gerektigi uyarisinda bulundu.

Morrow, "Kanada tarihinin en uzun savasi bitmedi. Yüzlerce Afgan tercüman ve aileleri, Taliban'in ölüm ve zulüm tehdidiyle karsi karsiya." dedi.

NATO kapsaminda Ekim 2001'de Afganistan'a asker gönderen Kanada, 2014 yilinda aldigi kararla askerlerini geri çekmisti.

Kaynak: AA