Özbekistan'da Zorunlu Asi Uygulamasini Öngören Yasa Onaylandi

Özbekistan parlamentosu tarafindan zorunlu asi uygulamasini öngören yasa onaylandi.

Parlamentonun üst kanadi olan Senato genel kurulunda, "Özbekistan ahalisinin sihhi ve epidemiyolojik refahini saglamaya yönelik bazi yasal düzenlemelerde degisikliklerin yapilmasina iliskin yasa" görüsülerek onaylandi.

Bu degisiklige göre, ülkede insanlar için tehlikeli olan bulasici hastaliklarin yayilma tehlikesi durumunda, Devlet Bas Sihhi Doktorunun karari ile ahaliye zorunlu asi uygulanabilecek.

Bu degisiklik ayrica isverenlere, bulasici hastaliklarin yayilma riski oldugu bir dönemde asi yaptirmayi reddeden çalisanini belirli bir süre isten uzaklastirma hakki da taniyacak.

Söz konusu yasa degisikligi, Cumhurbaskani tarafindan imzalanmasinin ardindan yürürlüge girecek.

Geçen hafta, Özbekistan Bas Sihhi Doktorunun karariyla, ülkede istege bagli yapilan asi uygulamasi artik saglik personeli, ögretmen, asker ve emniyet görevlileri, banka, noter, postane, kafe, kuaför, alisveris, turizm ve diger hizmet sektörü temsilcileri ile kamu çalisanlarinin da aralarinda bulundugu bazi görevli ve meslek sahipleri için zorunlu kilinmisti.

Saglik Bakanligi verilerine göre, ülkede son 24 saatte 238 bin 980 doz asinin uygulanmasiyla yapilan toplam asi dozu 7 milyon 434 bin 689'a çikti.

Ülkede son 24 saatte 559 kiside zatürre, 924 kiside de virüsün tespit edilmesiyle toplam vaka sayisi 129 bin 327’ye, virüs tespit edilen 796 hastanin taburcu edilmesiyle iyilesenlerin sayisi 123 bin 164'e çikti. Ülkede son 24 saatte 8 kisinin vefat etmesiyle virüs nedeniyle ölenlerin sayisi 874 oldu.

1 Nisan’dan itibaren asilamanin baslatildigi ülkede 1 Kasim'a kadar halkin yüzde 70'inin asilanmasi öngörülüyor. Ülkede Moderna, Vaxzevria, ZF2001 ve Sputnik V asilari kullaniliyor.

Kaynak: AA