Kuru Meyve Ve Mamulleri Ihracati 685 Milyon Dolar

Kuru meyve ve mamulleri sektörünün ihracati 2020 yili ocak-haziran döneminde 604 milyon dolarken, 2021 yilinin ilk yarisinda yüzde 13’lük artisla 685 milyon dolar ihracat gerçeklesti.

Kuru Meyve Ve Mamulleri Ihracati 685 Milyon Dolar
Ege Kuru Meyve Ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Birol Celep, 2020 yili ocak-haziran döneminde ihracati 604 milyon dolar olan kuru meyve ve mamulleri sektörünün 2021 yilinin ilk yarisinda yüzde 13’lük artisla 685 milyon dolar ihracat gerçeklestirdigini belirtti.

Celep, “Bu ihracattan Birligimizce yüzde 53 pay alarak 362 milyon dolari ülkemize kazandirdik. Dünyada açik ara lider konumda oldugumuz, yüzde 95’ini bölgemizden gerçeklestirdigimiz çekirdeksiz kuru üzümü 94 ülkeye göndererek 191 milyon dolarlik ürün sattik” dedi.



Kuru kayisi ve Antep fistigi ihracati artti

2021’in ilk yarisinda Türkiye geneli en çok ihracat gerçeklestirdikleri diger ürünlerinin ise 141 milyon dolarla kuru kayisi ve 104 milyon dolarla kuru incir oldugunu sözlerine ekleyen Celep, “2019-2020 sezonunda 2 bin 787 dolara ihraç edilen bütün kuru kayisi, 2020-2021 döneminde 118 ülkede 3 bin 498 dolara alici bulurken, 2020-2021 sezonunda 110 ülkeye gönderilen bütün kuru incirin ortalama ihraç fiyati ise 4 bin 66 dolardan 4 bin 274 dolara yükseldi. En yüksek oranli ihracat artisini ise 36 milyon dolardan 85 milyon dolara yüzde 136 yükselisle Antep fistiginda yasadik” diye konustu.



Ihracatin 41 milyon dolari bademden

Celep, ocak-haziran döneminde ihracatin 41 milyon dolarini badem, 40 milyon dolarini diger meyve kurulari, 27 milyon dolarini diger kavrulmus meyveler, 16 milyon dolarini cevizler, yüzde 53 artisla 14 milyon dolarini çamfistigi, 9 milyon dolarini leblebi, 5 milyon dolarini elma kurusu, 4 milyon dolarini kayisi ve zerdali çekirdegi, 1 milyon dolarini erik kurusu olusturdugunu söyledi.



En fazla ihracat yapilan ülkeler

Çekirdeksiz kuru üzümde 2021 yili ocak-haziran döneminde en çok ihracat gerçeklestirilen ilk bes ülke ise 53 milyon dolarla Birlesik Krallik, 29 milyon dolarla Almanya, 18 milyon dolarla Hollanda oldu. Kuru kayisi ihracatinda ilk siradaki ülkeler 26 milyon dolarla ABD, 13 milyon dolarla Almanya, 12 milyon dolarla Fransa. En fazla artis yasanilan pazarlar arasinda da Hindistan, Çin ve Ürdün var. Kuru incir ihracatinda 18 milyon dolarla ABD, 15 milyon dolarla Fransa, 13 milyon dolarla Almanya lider pazarlar odu. Italya, Yeni Zelanda, Kanada ihracati en fazla ihracat artis görülen ülkeler arasinda yer aldi.

Hedef 1,5 milyar dolar

Kuru üzümde 450 milyon dolar, kuru kayisida 300 milyon dolar, kuru incirde 250 milyon dolar rakamini yakalayip 2 senedir 1,4 milyar dolarda seyreden ihracatin sene sonunda 1,5 milyar dolari geçmesi hedefleniyor.

Çalismalar yogunlasti

Küresel iklim rejiminin çerçevesini netlestiren Avrupa Birligi Yesil Mutabakati kapsaminda birçok proje gerçeklestirmeye devam ettiklerini kaydeden Celep, söyle konustu: “Dünyada ana akim haline gelen sürdürülebilirligin içinin doldurulmasi ancak tabandan bir dönüsümle mümkün olabilir. Kaldi ki Türkiye’nin iklim politikasinda topyekün bir dönüsüme ihtiyaci var. Bu yüzden 2020 yilinda kurdugumuz ’Sürdürülebilirlik Çalisma Grubu’muz her geçen gün ajandasina yeni projeler ekliyor. Avrupa Birligi Yesil Mutabakati, döngüsel ekonomi, perakende sektöründe gida güvenligi ve sürdürülebilirlikle ilgili kriterleri, iyi tarim uygulamalarini, tarimda sürdürülebilirlik için yapilmasi gerekenleri webinarlarla ele aliyoruz.”

"iki projeye basvurarak girisimlerimizi baslattik"

Türkiye’nin organik ürün ihracatinin yüzde 75’inin Ege Bölgesinden gerçeklestirildigini hatirlatan Celep, “Organik sektörü olarak Yesil Mutabakat ve Iklim Degisikligi basliklarinda iki projeye basvurarak girisimlerimizi baslattik. Amacimiz sürdürülebilirlikte ulusal inisiyatifler ortaya konulmasini saglamak ve Ege Ihracatçi Birlikleri olarak Ege Bölgesinin sürdürülebilir üretim merkezi oldugunu tüm dünyaya göstermek için öncü olmamiz gerektigine inaniyoruz. Tarim sektörlerimizin çevreci ve düsük karbonlu kalkinmaya geçisini hizlandirmak için firmalarimiza Sürdürülebilir UR-GE projelerimizle destek veriyoruz. Ticaret Bakanligi koordinasyonuyla 2019 yilinda baslayan Turkish Dried Fruits UR-GE Proje’sinde Yalin Üretim Teknikleri egitiminin sürdürülebilirlikle ilgili en önemli faaliyetlerden biriydi. Sürdürülebilirlik anlayisini 7 tarim birligimiz ile ortak gerçeklestirecegimiz sürdürülebilir UR-GE projemiz ile gida sektörünün tamamina yayacagiz. Bunun yani sira dijitallesme çalismalarina da agirlik vererek kendi potansiyelimizi dünyaya tanitacagimiz bir portal kurmak için harekete geçtik” dedi.



"Sektörün 1 milyar Euro büyüklüge ulasmasini hedefliyoruz"

Kuracaklari portalla Türk organik ürünlerine daha fazla talep olmasini, sektörün 1 milyar Euro büyüklüge ulasmasini hedeflediklerini kaydeden Celep, sözlerini söyle sürdürdü: “Sonrasinda bu portal online bir pazar yerine dönüsebilecek. Yillik 160 milyar dolarlik tutarla dünyanin en büyük gida ithalatçisi konumundaki hedef pazarimiz ABD’ye yönelik çalismalarimiz devam ediyor. 6 gida ihracatçi birligimizin katilimiyla, Ticaret Bakanliginca desteklenen ’Turquality Proje’miz ile Izmir Ekonomi Üniversitesi is birliginde, Las Vegas Üniversitesiyle anlasma yaparak Türk mutfaginin William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatina girmesini de sagladik. Satin almacilar ve seflere yönelik ’Hibrit Tadim Etkinlikleri’ gerçeklestirdik. Nisan ayinin son haftasinda bir influencer (sosyal medya fenomeni) grubunu Izmir’de agirladik. Türk gida sektörü olarak 10-14 Mayis 2021 tarihlerinde dijital ortamda düzenlenen olan Specialty Food Live 2021 Fuari’na 10 firmayla dijital ortamda katildik. Türkiye Milli Katilim Organizasyonunu üstlendigimiz fuarda Türk firmalari dünyanin dört bir tarafindan katilan ithalatçilara Türk lezzetlerini tanitti.”

Amaç, Ege Bölgesinin tarim ürünleri ihracatini artirmak

Dünya genelinde 162 farkli ülkeye ihracat gerçeklestirdiklerini dile getiren Celep, söyle devam etti: “Ancak özel önem verdigimiz Asya Pasifik Bölgesinde Turquality, UR-GE projeleri, fuarlar ve sektörel ticaret heyetleriyle yürüttügümüz basarili pazar stratejisinin sonuçlari ihracatimiza da yansiyor. Sezon basladigi tarihten bu yana kuru üzümde Asya Okyanusya ülkelerine 38 milyon dolarlik, kuru kayisida yüzde 20 ivmeyle 31 milyon dolarlik, kuru incirde ise 23 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Ayni zamanda Ticaret Bakanliginin destegiyle Japonya’nin en büyük gida fuari Foodex Japan 2021’in 20 yili askin süredir gerçeklestirdigimiz milli katilimini bu sene de organize ettik. Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istisare platformu Uluslararasi Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC) tarafindan 25-27 Mayis’ta gerçeklesen 2021 INC 3D Çevrimiçi Konferansi’na katildik. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nin dört büyük tarim fuarindan biri olan AgroExpo Uluslararasi Tarim ve Hayvancilik Fuari’nda 8 ülkeden 40 ithalatçiyla, tarim ihracatçilarimizi ’Alim Heyeti Organizasyonu’nda bulusturduk. Ege Bölgesinin tarim ürünleri ihracatini artirmak için pazarlama faaliyetlerimizi sürdürecegiz.
Kaynak: İHA