BAE'den 'OPEC+ Grubunun Kararlarina Bagliyiz' Açiklamasi

Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), küresel piyasada dengenin saglanmasi için Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun aldigi kararlara bagli oldugunu belirtti.

BAE Enerji Bakani Suheyl el-Mezrui, Suudi Arabistan liderligindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderligindeki OPEC disi petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarindan olusan OPEC+ grubunun 19. Bakanlar Toplantisi'nda konustu.

Bakan Mezrui, ülkesinin, OPEC+ grubunun aldigi kararlara bagli oldugunu, grup bünyesinde faaliyet gösterdigini ve piyasada denge saglanmasi için bütün gayretini sarf ettigini kaydetti.

OPEC'ten yapilan açiklamada, agustos-aralik döneminde petrol üretiminin her ay için günlük 400 bin varil artirilmasina karar verildigi, 10. Bakanlar Toplantisi'nda varilan anlasmanin süresinin ise Nisan 2022'den 31 Aralik 2022'ye kadar uzatildigi ifade edilmisti.

Temmuz basinda iki gün üst üste yapilan görüsmelerde, agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasina yönelik anlasmaya varilamamasi üzerine, 5 Temmuz'da üçüncü kez bir araya gelmesi planlanan OPEC+ grubu, üye ülkeler arasinda uzlasmaya varilamamasi sonucunda sürpriz bir kararla 18. Bakanlar Toplantisi'ni iptal etmisti.

Görüsmeler, BAE'nin "üretim kotasinin artirilmasi" istegi üzerine sonuçsuz kalmisti.

Kaynak: AA