AB Sinir Koruma Ajansi Frontex Binasi Önünde Eylem Düzenlendi

Aktivistler Frontex'i binlerce kisinin ölümüne neden olmakla suçladi Brüksel'deki binanin duvarlarina kani simgelemek amaciyla kirmizi boya döküldü.

Bazi Avrupa ülkelerinden Belçika'nin baskenti Brüksel'e gelen baris aktivistleri, Avrupa Birligi'nin (AB) sinir koruma ajansi Frontex'in binasina kani simgelemek amaciyla kirmizi boya dökerek, ajansin kapatilmasi talebiyle eylem düzenledi.

Aktivistler, merkezi Polonya'nin baskenti Varsova'da bulunan Frontex'in Brüksel'deki ek binasinin önünde basina duyurmadan düzenledikleri eylemle ilgili görüntüleri sosyal medyadan paylasti.

Gizli tutuldugunu belirttikleri Frontex binasinin duvarlarina kani simgelemek amaciyla kirmizi boya döken aktivistler, ajansin 1993'ten beri 40 bin kisinin ölümünden sorumlu oldugunu savundu.

AB'ye girmek isteyen göçmenlerin gözaltina alindiklarini, iskenceye maruz kaldiklarini ve öldürüldüklerini iddia eden aktivistler, sosyal medya mesajlarinda, "Avrupa sinir rejiminin irkçi, kapitalist ve sömürgeci siddetine son verilmelidir. Frontex dagitilmalidir." ifadesini kullandi.

Aktivistler, siginmacilarin sinir disi edilmemelerini, düzenli göçün saglanmasini istedi.

- Frontex elestirilerin odaginda

AB ajansi Frontex, son dönemde özellikle Ege'de göçmenlere yönelik uluslararasi hukuka aykiri geri itme olaylari ve Akdeniz'de hak ihlalleriyle aniliyor.

Birçok uluslararasi medya kurulusu, Yunanistan'in gerçeklestirdigi geri itmelerde Frontex'in de rolü bulunduguna yönelik çok sayida haber yayimlamisti. Frontex, bu nedenle AB yönetimi ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin elestirilerinin de hedefinde bulunuyordu.

Uluslararasi medyada Yunanistan'in kendi kara sularinda bulunan siginmacilari Türkiye'ye geri ittigi yönünde çikan haberlerin ardindan AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) ve AB Ombudsman Kurumu da Frontex hakkinda sorusturma baslatmisti.

Frontex Direktörü Fabrice Leggeri ise kurumunun Yunanistan'in göçmenleri açik denize geri itmesine destek verdigi yönündeki iddialari reddetmisti.
Kaynak: AA