Aksaray'daki Erdogdu Yer Alti Sehri Incelendi

Aksaray'in Eskil ilçesindeki 8 kat ve 40 odadan olustugu tahmin edilen Erdogdu yer alti sehri, incelendi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sanat Tarihi Ögretim Üyesi Mert Kocaman, Esmekaya Belediye Baskani Ismail Hakki Günes yer alti sehrinde incelemelerde bulundu.

Kocaman, AA muhabirine, yer alti sehrinin dehlizler, kemerli odalar, büyük odalar ve tonozlu bölümlerden meydana geldigini söyledi.

Yer alti sehrinin kaya oyma islenerek yapildigini belirten Kocaman, sunlari kaydetti:

"Ne yazik ki defineciler tarafindan sürekli tahribata ugratilan bir yer. Tabii ileride hocalarimiz tarafindan yapilacak kurtarma kazilari ile buralarin kazilip temizlenmesi, bölgenin arkeolojik ve turizm açisindan daha önemli bir konuma gelmesini saglayacaktir. Aksaray, Kapadokya bölgesinin kentlerinden birisi. Bu kapsamda kentte çok fazla sayida kültür varliginin yer aldigini biliyoruz. Bu açidan da buradaki yer alti kentinin açilip temizlenmesi turistlerin kullanimina sunulmasi bölge için de olumlu olacagi kanaatindeyim."

Belediye Baskani Günes ise burayi yillardir definecilerin kaçak kazi yaparak tahrip ettigini söyledi.

Yer alti sehrinin arkeolojik ve yüzey çalismalarin baslatilmasi için ödenek ayrilmasi gerektigini aktaran Günes, Esmekaya Belediyesi olarak gerekli tüm imkanlari saglayarak yer alti sehrini turizme kazandiracaklarini kaydetti.

Kaynak: AA