Malatya'dan 50 Ülkeye Yas Kayisi Ihracati

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan: 'Yas kayisinin tonunu 18002000 avro arasinda ihraç ediyoruz. Talep konusunda sikinti yok. Avrupa, Orta Dogu ve Uzak Dogu'da yas kayisiya önemli bir talep var' 'Dünyada yas kayisi üretim rekoltesinde gerileme oldugu için üretimde geride kalan ülkelere giden isler de bize gelmeye basliyor'

Malatya'dan 50 Ülkeye Yas Kayisi Ihracati
ORHAN YOLDAS - Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85'ini karsilayan ve 100'ün üzerinde ülkeye kuru kayisi ihraç edilen Malatya'da hasadina baslanan yas kayisilar da 50 ülkede agizlari tatlandiriyor.

Avrupa Birligi nezdinde cografi isaret tescilli Malatya kayisisinda dis satim, yeni hasat sezonuyla birlikte basladi.

Mevsimlik isçiler tarafindan tek tek dalindan koparilan kayisilar, sanayi bölgesindeki entegre tesislere götürülerek burada boylama ve seçme isleminden geçmesinin ardindan paketlenerek soguk hava depolarinda muhafaza ediliyor. Daha sonra ürünler termokinli araçlarla yurt disina gönderiliyor.

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, AA muhabirine, hasadi yapilan kayisilarin ihraç edilmek üzere seri sekilde entegre tesislerde paketlenmeye baslandigini söyledi.

Malatya Ovasi'nda ilk hasatta elde edilen kayisilarin yurt disindaki tüketicilerle bulusmasi adina hummali bir çalisma içerisinde olduklarini belirten Özcan, sunlari kaydetti:

"Hasat edilen ürünleri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalar ihracata hazirliyor. Ambalajlanan, paketlenen kayisilar soguk hava depolarina aliniyor, daha sonra da termokinli araçlarla yurt disina ulastiriliyor. Ilk parti ürün 21 Haziran gibi Almanya'ya gönderilmek üzere yola çikti. Bu yil 20 bin ton yas kayisi ihracati hedefimiz var. En büyük dezavantajimiz ürünün dalda kalma süresinin kisitli olmasi. Yas kayisi ihracatinda çitayi çok yükseltemememizin sebebi ürün çok hassas, çok kibar ve dalda kalma süresi az."

Çok sayida ülkeye yas kayisi satimi yapildigini bildiren Özcan, "Orta Dogu, Uzak Dogu ve Avrupa Birligi ülkelerine yas kayisi ihracatimiz devam ediyor. En önemli alicilarin basinda Avrupa ülkeleri ve Almanya geliyor. Kargo uçaklariyla Uzak Dogu ülkelerinin bir çoguna yas kayisi gönderiyoruz." diye konustu.

- Yas kayisida ihracat fiyati 2 avroyu buluyor

Özcan, geçen sezon yaklasik 15 bin ton yas kayisi ihracati gerçeklestirildigini aktararak, söyle devam etti:

"Su an yaklasik 50 ülkeye yas kayisi ihracati gerçeklestiriyoruz. Kuru kayisi ihracatindaki basariyi yas kayisida da devam ettiriyoruz. Geçen yil ortalama 1,5 avro (kilogram) olan ihracat rakamlarimiz bu yil 2 avroya kadar çikiyor. Yas kayisinin tonunu 1800-2000 avro arasinda ihraç ediyoruz. Talep konusunda sikinti yok. Avrupa, Orta Dogu ve Uzak Dogu'da yas kayisiya önemli bir talep var. Dünyada yas kayisi üretim rekoltesinde gerileme oldugu için üretimde geride kalan ülkelere giden isler de bize gelmeye basliyor. Zaman darligi, ürünün hassas olmasi, dalda kalma süresinin az olmasindan dolayi yetistiremiyoruz. "
Kaynak: AA