Putin'den ABD'ye Açiklamasi 'Ortada Herhangi Bir Düsmanlik Oldugunu Düsünmüyorum'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD Baskani Joe Biden ile yaptigi görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenlerken ABD ile ilgili iliskilerde, “Ortada herhangi bir düsmanlik oldugunu düsünmüyorum” ifadelerini kullanarak, “Biden beni ABD’ye davet etmedi, ben de onu Rusya’ya davet etmedim” dedi.

Putin'den ABD'ye Açiklamasi 'Ortada Herhangi Bir Düsmanlik Oldugunu Düsünmüyorum'


ABD Baskani Joe Biden ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Isviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Villa La Grange’de TSI 14.30’da bir araya geldi. Görüsmenin ilk oturumu dar kapsamli gerçeklestirilirken, 93 dakika sürdü. Iki lider, 45 dakikalik aranin ardindan heyetler arasindaki genis kapsamli ikinci oturum için yeniden bir araya gelirken, ikinci oturum 65 dakika sürdü. Iki liderin, toplam görüsmesi ise yaklasik yaklasik 4 saat boyunca devam etti.

Rusya heyetinde Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kremlin Dis Politika Danismani Yuriy Usakov, Rusya’nin bir süre önce istisareler için Moskova’ya çagrilan ve görev yerine henüz dönmemis olan Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Genelkurmay Baskani Valeriy Gerasimov, Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Ryabkov, Rusya Devlet Baskani Özel Kalem Müdür Yardimcisi Dmitriy Kozak ve Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev yer aldi. ABD heyetinde ise, Disisleri Bakani Antony Blinken, Disisleri Bakan Yardimcisi Victoria Nuland, ABD’nin su an görev yerinde olmayan Moskova Büyükelçisi John Sullivan, Ulusal Güvenlik Danismanlari Eric Green ile Jake Sullivan hazir bulundu.

Görüsmenin ardindan iki lider ayri ayri basin toplantisi düzenleyerek, görüsmeye iliskin açiklamalarda bulundu. Ilk basin toplantisi Putin tarafindan düzenlendi.

Gazeteciler Putin’e, Biden’in daha önce kendisi için “katil” ifadesi kullanmasi ve aralarinda bir gerilim olup olmadigini sordu. Görüsme sirasinda Biden ile aralarinda bir gerilim olmadigini söyleyen Putin, “Ortada herhangi bir düsmanlik olmadigini düsünüyorum. Tam tersine farkli taraflarda durmamiza ragmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarimizi daha yakin kilmak konusunda istekli davrandik. Tartismalar son derece yapiciydi. Aramizda bir gerilim olmadi. Sert ifadelere gelince, hepimiz bu ifadeleri biliyoruz. Ondan sonra Baskan Biden beni aradi, açikladi.

Bu açiklamalar beni tatmin etti” dedi.



Biden’in kendisi hakkinda “Katil” ifadesi kullanmasiyla ilgili görüslerini dile getiren Putin konusmasinin devaminda ise, “ABD’de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan’da tek bir atisla yüzlerce kisiyi öldürdüler” diyerek tartismali bir cümle kurdu.

Büyükelçiler karsilikli olarak geri dönecek

Görev yerlerinde bulunmayan büyükelçilerin durumu ile ilgili konusan Putin, “ABD’nin Moskova büyükelçisi ve Rusya’nin Washington DC büyükelçisinin görev yerlerine dönüsüne gelince, bu sorunun çözülmesi konusunda anlastik” dedi.



Karsilikli davet gerçeklesmedi

Bir gazetecinin Biden’in kendisini ülkesine davet edip etmedigi ile ilgili soruya cevap veren Putin, “Biden beni ABD’ye davet etmedi, ben de onu Rusya’ya davet etmedim” ifadelerini kullandi. ABD’deki baskanlik seçimleri sirasinda yasananlari hatirlatan Putin, “ABD, çok kisa süre önce George Floyd’un öldürülmesi ve Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Önemlidir) hareketinin baslamasinin ardindan en agir olaylarla karsi karsiya kaldi. Su anda bunlari yorumlamayacagim ancak demek istedigim, yasanan kargasalari, hukuk ihlallerini gördük. ABD’yi ve ABD halkini anliyoruz ancak bunun bizim topraklarimizda yasanmasini istemiyoruz. Bunun önüne geçmek için elimizden geleni yapacagiz” dedi.



Trump yanlilarinin Kongre binasini isgal etme girisimiyle ilgili yorum yapan Putin, “Bunun tekrarlanmamasini umariz” ifadelerini kullandi.

Görüsmede insan haklari konusu ele alindi

Görüsmede Biden’in insan haklari konusunu gündeme getirdigini söyleyen Putin, “Biden, insan haklari konusunu gündeme getirdi. Bakin, Guantanamo hala daha faal ve uluslararasi hukuka, ABD yasalarina, hiçbir seye uygun degil. CIA’in Avrupa ülkeleri de dahil çesitli ülkelerde iskence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan haklari mi? Bu salondaki kimsenin insan haklarinin bu sekilde korundugunu kabul edecegini sanmiyorum” diye konustu.



ABD’yi insan haklari konusunda sert bir dille elestiren Putin, Rus muhalif lider Alexei Navalny konusuna deginerek, “Alexei Navalny, Rusya yasalarini ihlal ettigini biliyordu. Hakkinda arama karari varken tutuklanmak istediginden eminim” ifadelerini kullandi. Putin ayrica, Navalny’nin durumu provoke etmeye çalistigini ima etti.

Ukrayna ile ilgili tartisilacak bir sey yok”

Baskan Biden ile görüsmesinde Ukrayna konusunun da ele alindigini belirten Putin, “Ukrayna meselesini çok genis sekilde olmasa da ele aldik. Biden, Donbass’taki sorunlarin Minsk anlasmalari temelinde çözülmesini kabul etti” dedi.



Gazetecilerin Ukrayna’nin, NATO’ya katilma ihtimalini nasil degerlendirdigi ile ilgili soruya cevap veren Putin, “Ukrayna’nin NATO’ya olasi girisiyle ilgili olarak, burada tartisilacak bir sey yok” ifadelerini kullandi.

Rusya ve ABD’nin stratejik istikrar saglanmasinda sorumluluklari var”

Putin, Biden ile START-3 anlasmasi ile ilgili bir degerlendirmede bulunduklarini belirterek, “Biden, Stratejik Saldiri Silahlarinin Azaltilmasi Anlasmasi’nin (START-3) uzatilmasi konusunda sorumlu ve zamaninda bir karar aldi. Rusya ve ABD’nin stratejik istikrarin saglanmasinda sorumluluklari var. Iki ülke, uzatilan START-3 anlasmasinda yapilacak olasi degisiklikleri görüsmeye baslayacak. Bati’nin Rus dis politikasini öngörülemez bulmasi, bunun gerçekten de öyle oldugu anlamina gelmez. ABD’nin stratejik güvenlik alaninda uluslararasi istikrarin temellerini yikarak 2002’de füze savunma sistemleri anlasmasindan çekilmesi tamamen öngörülemez bir seydi. ABD’nin 2019’da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlasmasi’ndan çikmasi, Açik Semalar Anlasmasi’ndan çekilmesi de öngörülmez ve istikrari bozucu adimlardi. Neredeyse hiçbir sey birakmadilar. Tanri’ya sükür Biden, START-3’ü bes yil uzatma konusunda dogru bir karar aldi” dedi.



Siber güvenlik konusunda isbirligi

Baskan Biden ile siber güvenlik konusunda isbirligine gitme konusunda anlasmaya vardiklarini söyleyen Putin, Rusya’nin siber saldirilar konusunda haksiz suçlamalarla karsilastigini savunarak, “ABD’nin kaynaklarina göre dünyada en fazla siber saldiri ABD’nin siber ortamindan gerçeklestiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardindan iki Latin Amerika ülkesi ve Ingiltere var. Rusya, siber saldirilarin çikis noktasi olan ülkeler listesinde yer almiyor” ifadelerini kullandi.

Kuzey Kutbu konusu

Rusya’nin Kuzey Kutbu’nda yaptigi askeri yatirimlarin batili ülkeler tarafindan elestirilmesi ve Rusya’nin bu bölgeyi militarize ettigi ile ilgili iddialara da cevap veren Putin, “Bu kaygilar yersiz” dedi.

Kaynak: İHA