FETÖ'nün Darbe Girisiminin Ardindan TMSF'ye Devredilen Sirketlerin Aktif Büyüklügü 70,3 Milyar Liraya Ulasti

Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu Baskani Muhiddin Gülal: '44 bin 415 çalisanimiz var, bu yapinin aktif büyüklügü 70,3 milyar lira seviyesine ulasti, öz kaynak büyüklügümüz de hemen hemen 30 milyar lira seviyesine ulasmis vaziyette' 'Biz devraldigimizda bu yapinin aktif büyüklügü 42,3 milyar lira seviyesindeydi' 'Koza Altin ve diger firmalarimizla ilgili, satis, halka açma ya da Türkiye Varlik Fonu'na devrolma gibi opsiyonlar önümüzdeki süreçte degerlendirilecek'.

GÜLTEKIN YETGIN - Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) Baskani Muhiddin Gülal, Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girisiminin ardindan TMSF'ye devredilen sirketlerin aktif büyüklügünün 42,3 milyar liradan 70,3 milyar liraya ulastigini belirtti.

Giresun'un Alucra ilçesinde TMSF tarafindan yaptirilacak Anadolu Imam Hatip Lisesi ve taziye evinin temel atma törenine katilan Gülal, AA muhabirine, 15 Temmuz darbe girisiminden sonra FETÖ aidiyeti ve iltisaki tespit edilen bir kisim varliklarin TMSF kayyumunda yönetilmesine karar verildigini animsatti.

Bu kapsamda an itibariyla TMSF'nin yönetiminde 784 sirket oldugunu aktaran Gülal, "44 bin 415 çalisanimiz var, bu yapinin aktif büyüklügü 70,3 milyar lira seviyesine ulasti, öz kaynak büyüklügümüz de hemen hemen 30 milyar lira seviyesine ulasmis vaziyette. Biz devraldigimizda bu yapinin aktif büyüklügü 42,3 milyar lira seviyesindeydi." dedi.

TMSF kayyumu döneminde aktif olarak bu sirketlerin yüzde 65 büyüdügünü ifade eden Gülal, "Bastan itibaren biz bu sirketlere milletimizin bir emaneti olarak baktik. Dedik ki 'Bu sirketlerde bir irtifa kaybi olmayacak, bu sirketler katma deger yaratmaya, istihdam yaratmaya devam edecekler.' Bu politikayla bu sirketleri bugüne kadar getirdik." degerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu sirketleri devraldiklarinda 40 bine yakin çalisan bulundugunu kaydeden Gülal, bugün itibariyla 44 bin 415 çalisan oldugunu, bu süreç içerisinde yaklasik 4 bin kisinin üzerinde ilave istihdam sagladiklarini belirtti.

- "Koza Altin'i yilda 15 ton altin üreten bir firma haline getirmek arzumuz"

Gülal, Koza Altin'i devraldiklarinda 1754 kisinin çalistigini ifade ederek, su anda sirketin bünyesinde 2 bin 889 kisinin çalistigini, katma deger üretmeye ve istihdam saglamaya devam ettiklerini vurguladi.

Koza Altin'in stratejik bir firma oldugunun altini çizen Gülal, sunlari kaydetti:

"Altin üretiyoruz, 2019 yilinda Türkiye'nin altin üretimi 39 tondu, 11 tonunu Koza Altin'la biz karsiladik, hemen hemen 3'te 1 seviyesinde. 2020'de 42 ton altin üretimi gerçeklesti ülkemizde, buna 8,1 ton üretim yaparak katki sagladik. Insallah 2023 yilindan itibaren Koza Altin'i yilda 15 ton altin üreten bir firma haline getirmek arzumuz. Bununla ilgili yatirimlarimiz devam ediyor ve bu süreçte de Koza Altin, TMSF kayyumu döneminde aktif olarak yüzde 144 seviyesinde büyüdü, bunu da gönül rahatligi içerisinde söyleyebilirim."

Muhiddin Gülal, Koza Altin, Erciyes Anadolu Holding, Aydinli Grubu ve TMSF'deki büyük yapilarin tamaminda hemen hemen müsadere kararlari çiktigini belirterek, "Ama henüz onanmadi, Yargitay asamasinda, insallah hukuki süreçlerinin tamamlanmasini teminen Koza Altin ve diger firmalarimizla ilgili, satis, halka açma ya da Türkiye Varlik Fonu'na devrolma gibi opsiyonlar önümüzdeki süreçte degerlendirilecek." ifadelerini kullandi.

- "2020 yili içerisinde nakdi desteklerimizin toplami 135 milyon lirayi geçti"

Ellerindeki yapinin büyümesine paralel olarak gerek sportif gerek sosyal gerek kültürel birçok yardim kampanyasina katkilar saglamaya basladiklarini dile getiren Gülal, söyle devam etti:

"Söyle ki Sayin Cumhurbaskanimizin önderliginde gerçeklestirilen 'Biz Bize Yeteriz Kampanyasi'na 20 milyon lira nakdi katki sagladik. Yine Milli Egitim Bakanimizin önderliginde düzenlenen tablet destek kampanyasina 20 milyon lira nakdi katki saglamak suretiyle kurumsal manada en fazla destegi veren kurum TMSF oldu. Yine Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu'nun talimatlariyla Istanbul Emniyet Müdürlügünün araç ihtiyacinin giderilmesini teminen Polis Teskilatini Güçlendirme Vakfi üzerinden 20 milyon lira nakdi katki sagladik. 2020 yili içerisinde nakdi desteklerimizin toplami 135 milyon lirayi geçti."

Muhiddin Gülal, bu desteklerin yani sira Istanbul ve Giresun'da okul yaptirdiklarini belirterek, "Dün terör örgütünün finansmaninda kullanilan bu yapinin bütçe imkani artik devletimizin, milletimizin, çocuklarimizin gençlerimizin ihtiyaçlarinin giderilmesinde kullanilmaktadir." dedi.

Kaynak: AA