Milli Savunma Bakani Akar, Libya'da Askeri Yetkililerle Bir Araya Geldi

Bakan Akar, Libya Genelkurmay Baskani Orgeneral Haddad ve Trablus Askeri Bölge Komutani Tümgeneral Mervan ile görüstü, Libya Görev Grup Komutanligini ziyaret etti Milli Savunma Bakani Akar: '(Darbeci Hafter) Libya Harp Okulu ögrencilerini katlettiler, yüzlerce insani toplu mezarlara gömdüler. O insanlarin aileleri büyük sikinti içinde. Bunu dünyanin unutmamasi lazim' 'Patlayici ve mayinlardan dolayi uzuvlarini kaybeden, sehit olan çok sayida Libyali kardesimiz var. Bunlarin bir kismi burada, bir kismi Türkiye'de tedavi altinda. Bu aciyi, sikintiyi Libyali kardeslerimizle paylasiyor ve bunu dindirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz' 'Kardes olarak, tek yumruk, tek vücut olarak hakli davalarinda Libya ile beraberiz'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Darbeci Hafter'in toplu mezarlarinin, patlayicilarla hayatlarini ve uzuvlarini kaybetmesine neden oldugu yüzlerce insanin unutulmamasi gerektigini belirterek, "Bu aciyi, sikintiyi Libyali kardeslerimizle paylasiyor ve bunu dindirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." dedi.

Akar, Libya ziyareti kapsaminda dün Libya Görev Grup Komutanligini ziyaret etti.

Faaliyetlere iliskin bilgi alan Akar daha sonra Libya Genelkurmay Baskani Orgeneral Muhammed Ali Haddad ve Trablus Askeri Bölge Komutani Tümgeneral Abdulbasit Mervan ile görüstü.

Kabulün ardindan Akar, Libya Görev Grup Komutanligindaki personelle bir araya geldi. Türkiye ve Libya arasinda yillardir devam eden dostluk iliskilerine vurgu yapan Akar, "Libyalilar için Türkiye bir vatan, Türkler için de Libya bir vatandir. Dolayisiyla Libya ve Türkiye arasinda kiskanilacak düzeydeki kardeslik iliskileri bugüne kadar geldi, bundan sonra da artan bir tempoda devam edecek." diye konustu.

Türkiye'nin, Libya'nin birligi, bütünlügü ve güvenligi için yapilmasi gerekenleri yapmaya devam edecegini dile getiren Akar, "Burada bulunma sebebimizin çok iyi anlasilmasi lazim." ifadesini kullandi.

BM tarafindan taninan mesru hükümetin daveti ve ikili anlasmalar kapsaminda Libya'ya geldiklerini hatirlatan Akar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Burada yapilan faaliyetler, uluslararasi hukuk, seffaflik ve mesruiyet bakimindan çok açik, net. Bizim alnimiz açik, basimiz dik. Gizli sakli bir seyimiz yok. Libyali kardeslerimizle beraber buradaki faaliyetlerimizi sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Mevcut baris ortamina karsi hala risk, tehdit, tehlikeler var. 'Bitmis' diye bir sey yok. Darbeci Hafter grubunun son yaptigi töreni herkes gördü. Ayrica Irini diye yapilan harekatin ne kadar art niyetli oldugunu, yapilan faaliyetin sadece Libya'nin mesru hükümetine karsi oldugunu, diger taraftan darbeci Hafter grubuna karsi bunun yapilmadiginin, onlarin karadan, havadan silahlanmaya devam ettiginin görülmesi lazim."

- "Aileler büyük izdirap içinde"

Darbeci Hafter'in, Libya'daki masum insanlara yönelik saldirilarini animsatan Akar, Harp Okulu ögrencilerinin katledildigini ve yüzlerce insanin toplu mezarlara gömüldügünü aktardi.

Bunu dünyanin unutmamasi gerektigini vurgulayan Akar, "Darbeci Hafter'in yaptigi eza, cefanin herkes tarafindan hatirlanmasi lazim. Toplu mezarlardan çikan cenazelerin sahibi aileler büyük üzüntü, izdirap içinde. Dolayisiyla biz de elimizden geldigince onlarla görüserek acilarini biraz da olsa dindirmeye çalisiyoruz. Bunlarla ilgili Türkiye'ye düsen ne varsa yapacagimiz çalismalarla gereken tedbirleri alacagiz." görüsünü paylasti.

Hafter grubu tarafindan dösenen ve oyuncaklarin içine dahi yerlestirilen patlayicilarin, aralarinda çocuklarin da bulundugu çok sayida sivilin ölümüne neden oldugunu belirten Akar, sunlari kaydetti:

"Bu patlayicilar ve mayinlardan dolayi uzuvlarini kaybeden, sehit olan çok sayida Libyali kardesimiz var. Bunlarin bir kismi burada, bir kismi Türkiye'de tedavi altinda. Yasanan bu olaylar Libya toplumu için önemli. Bu kardeslerimiz için bize ne görev düsüyorsa yerine getirmemiz, onlara rehber olmamiz, yardimci olmamiz, yol göstermemiz lazim. Bu aciyi, sikintiyi Libyali kardeslerimizle paylasiyor ve bunu dindirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."

- "Hakli davalarinda Libya ile beraberiz"

Bu konuda gerekli talimatlari veren Akar, "Burada önemli görevler yapiyorsunuz. Buradaki misyonunuz çok önemli. Libyali kardeslerimizle berabersiniz. Libyali kardeslerimiz epey sikinti çektiler, onlarin sikintilarini azaltmak, onlara yardimci olabilmek, hakli davalarinda onlara destek olmak için buradasiniz. Bugüne kadar basarili bir sekilde bu faaliyetleri yürüttünüz, bundan sonra da ayni sekilde yapmaya devam edeceksiniz." degerlendirmesinde bulundu.

Libyalilarin ülkeleri için büyük mücadele verdigini, büyük kahramanlik ve fedakarlik gösterdigini dile getiren Akar, "Bugünlere gelinmesinde çok önemli roller oynadilar." dedi.

Salondakilerle beraber bu mücadelelerinden dolayi Libyalilari alkislayan Akar, "Kardes olarak, tek yumruk, tek vücut olarak hakli davalarinda Libya ile beraberiz." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA