Yayincilikta Özgürlük Ve Sorumluluk SUBÜ'de Düzenlenen Söyleside Ele Alindi

SUBÜ Sakarya MYO Gazetecilik ve Habercilik Bölümü Baskani Ögretim Görevlisi Zülfikar Özçelik: ''Kamu görevini yerine getiren medya, gücünü sorumluluk bilinciyle ve kamu yarari gözeterek kullanmak mecburiyetindedir. Aksi takdirde bu güç, iyi niyetli olmayan kisilerin elinde büyük bir tehlikeye dönüsebilmektedir. Medya isletmeleri, basin özgürlügünün arkasina saklanip, ekonomik veya siyasi rant saglama amaciyla toplumu manipüle etmemelidir''

Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesince (SUBÜ) "Yayincilikta Özgürlük ve Sorumluluk" baslikli söylesi düzenlendi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Baskani Ebubekir Sahin'in katilimiyla düzenlenen söylesinin moderatörlügünü yapan SUBÜ Sakarya MYO Gazetecilik ve Habercilik Bölümü Baskani Ögretim Görevlisi Zülfikar Özçelik, RTÜK'ün gençlerin de takip ettigi önemli bir kurum oldugunu söyledi.

Demokratik toplum düzeninin olmazsa olmaz sac ayaklarindan birinin de medya oldugunu ifade eden Özçelik, kisilerin ifade özgürlügünün gerçeklesmesine ve kamuoyunun sekillenmesine zemin hazirlayan medyanin, özgür ve ayni zamanda sorumluluk sahibi olmasinin önemli oldugunu belirtti.

Basinin özgür oldugunu, sansür edilemeyecegini ancak bu özgürlügün temelde halk adina ve kamu menfaatinin gözetilmesi amaciyla verildigini kaydeden Özçelik, "Kamu görevini yerine getiren medya, gücünü sorumluluk bilinciyle ve kamu yarari gözeterek kullanmak mecburiyetindedir. Aksi takdirde bu güç, iyi niyetli olmayan kisilerin elinde büyük bir tehlikeye dönüsebilmektedir. Medya isletmeleri, basin özgürlügünün arkasina saklanip, ekonomik veya siyasi rant saglama amaciyla toplumu manipüle etmemelidir." diye konustu.

Medyada ombudsmanlik sisteminin daha etkin hale getirilmesini umut ettigini dile getiren Özçelik, söyle devam etti:

"Ne yazik ki reyting ve tiklanma oranlarini artirma hedefiyle bazi medya içeriklerinin adeta 'TikTok' içerikleriyle yarisir hale gelmesi, milli ve manevi degerlerin göz ardi edilmesi, devletin ve milletin bölünmez bütünlügüne yönelik saldirilar gibi içerikler karsisinda elbette karsilarinda RTÜK'ü bulacaklardir. Türkiye'de olusturulmaya çalisilan algiya bakildiginda sanki Avrupa ülkelerinde yayinlarin denetimi yokmus da sadece Türkiye'de denetim varmis seklinde bir propagandanin yürütüldügünü görüyoruz. Oysaki RTÜK benzeri birçok kurumun; bir taraftan çocuklari ve gençleri zararli içeriklerden korumaya, bir taraftan dil ve kültürün korunmasina, diger taraftan da cevap ve düzeltme haklarinin kullanilmasina ve medya özgürlügünün saglamlasmasina yönelik adimlar attigini biliyoruz."

RTÜK'ün kamu menfaatini koruyucu denetleme ve düzenleme faaliyetlerini destekledigini ifade eden Özçelik, yayincilik ilkelerine uygun yayin yapan tüm medya kuruluslarini tebrik etti.

Özçelik, modern dünyanin yayincilik ilkeleri ve milletin degerlerini medyada etkin bir sekilde yansitmak için büyük fedakarliklarla çalisan RTÜK Baskani Sahin ve ekibini kutlayarak, ''Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin bugününü ve yarinini güçlendiren özgür, bilgili, becerikli ve bilinçli ögrencilerimizle vatanimiza, milletimize ve insanliga faydali olmaya devam edecegiz." dedi.

Soru-cevap kisminin ardindan sona eren programda, SUBÜ Rektörü Prof Dr. Mehmet Saribiyik, RTÜK Baskani Sahin'e günün anisina hediye takdim etti.

Programa, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, Adapazari Belediye Baskani Mutlu Isiksu, eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Ali Çelik, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: AA