Suudi Arabistan Ile Katar Güvenlik Ve Istikrar Için Ortak Tutum Belirlemede Anlasti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'in Katar ziyaretinin ardindan ortak açiklama yapildi.

Suudi Arabistan ve Katar, iki ülkenin güvenligini ve istikrarini korumak için tüm uluslararasi alanlarda ortak tutum belirleme ve gelismelerle ilgili istisarede bulunma konusunda anlasti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'in bu yilin basinda Körfez krizinin sona ermesinden bu yana Katar'a gerçeklestirdigi ilk ziyaretin ardindan iki ülke makamlarindan ortak açiklama yapildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansina göre, açiklamada, iki tarafin güvenlik ve istikrarini koruyan ortak tutumlar ortaya koymaya çalismak için tüm ikili ve çok tarafli platformlardaki gelismelerle ilgili koordinasyon saglama konusunda anlastigi belirtildi.

Taraflarin Orta Dogu'da barisin saglanmasi ve Filistin-Israil sorununa iki devletli çözüm çabalarina destek verdigi kaydedilen açiklamada, Lübnan'in krizlerini asmasini saglamak için kapsamli reformlar gerçeklestirmenin önemi, bölgenin güvenligini ve istikrarini bozacak herhangi bir eylemin baslangiç ??noktasi veya uyusturucu kaçakçiligi koridoru olmamasinin gerekliligi vurgulandi.

Açiklamada, Suudi Arabistan ve Katar'in Yemen halkinin sikintilarini hafifletmek için ülkedeki krize kapsamli bir siyasi çözüm bulma çabalarina devam etme konusunda görüs birliginde oldugu bildirildi.

Bölgede istikrar ve güvenligin gerçeklesmesi için Libya ve Suriye krizlerine de siyasi çözüm bulunmasi konusunda mutabik kalindigi aktarilan açiklamada, iki tarafin Afganistan'da istikrari saglama konusunda da anlastigi kaydedildi.

Iki ülke, bölgesel ve uluslararasi güvenlik ve istikrarin saglanmasina katkida bulunacak sekilde Iran'in nükleer ve füze konularinda ciddi ve etkili bir sekilde uluslararasi is birligi çagrisi yapti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 14 Aralik'ta ülkesinde düzenlenmesi planlanan Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi öncesinde, 6 Aralik'ta Körfez turuna çikmisti.

Körfez krizinin sona ermesinin ardindan Katar ve Suudi Arabistanli yetkililer arasinda son dönemde diplomatik temaslarda artis görülüyor.

- Körfez krizi

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Misir, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarini destekledigi" iddiasiyla Katar ile tüm diplomatik iliskilerini kesmis ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya baslamisti.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarini reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmisti.

Körfez krizi, bu yil 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'in El-Ula kentinde gerçeklestirilen 41. Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi'nde imzalanan Ula Bildirisi ile çözüme kavusmustu.

Kaynak: AA