Bakan Karaismailoglu, Tanzanya Birlesik Cumhuriyeti'nin Bagimsizlik Günü'ne Katildi

'Afrika Birligi ile aramizdaki gelisen kurumsal iliskiler çerçevesinde, Afrika ile olan is birligimizi yalnizca ikili iliskiler temelinde degil kitasal ölçekte saglamlastiriyoruz'.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Türkiye'nin Afrika siyasetinin, saglamlasma ve olgunlasma evresine girdigini belirterek, "Afrika Birligi ile aramizdaki gelisen kurumsal iliskiler çerçevesinde, Afrika ile olan is birligimizi yalnizca ikili iliskiler temelinde degil kitasal ölçekte saglamlastiriyoruz." dedi.

Karaismailoglu, "Tanzanya Birlesik Cumhuriyeti'nin 60. Bagimsizlik Yili ve Cumhuriyetin 59. Yili" kutlamasinda yaptigi konusmada, etkinlige katilmaktan onur duydugunu söyledi.

Tanzanya halkinin 9 Aralik 1961'te sömürgecilige karsi mücadelesinde galip gelerek bagimsizligini kazanmasinin dogal bir sonucu olarak alevlenen bagimsizlik duygusunun bugüne kadar varligini sürdürdügünü vurgulayan Karaismailoglu, "Özgürlük, adalet, iç ve dis baris, siyasi istikrar, ekonomik ve sosyal kalkinmayla refaha erisme yolunda emin adimlarla ilerleyen Tanzanya, bölgede ve dünyada öne çikan güvenilir ülke haline gelmistir. Cumhurbaskani Samia Suluhu Hassan'in basarili politika ve reformlarini takdirle takip ediyor ve destekliyoruz. Sinirlari içinde sagladigi baris ortamiyla Tanzanya, çevresine ve tüm kitaya esin kaynagi olmaktadir." ifadesini kullandi.

Karaismailoglu, 1979'da Darüsselam'da Türkiye Büyükelçiliginin açilmasiyla temeli atilan Tanzanya-Türkiye iliskilerinin, Türkiye'nin Afrika kitasina yönelik stratejik politikalari ve bu politikalarin Tanzanya'nin küresel camiada artan etkisiyle bir araya gelmesiyle gelistigini ve güçlendigini dile getirerek, 2017'de Ankara'da Tanzanya Büyükelçiligi'nin açilmasi, dostluk ve is birligi üzerine insa edilen iliskiler açisindan dönüm noktasi oldugunu kaydetti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2017'de Tanzanya'ya yaptigi tarihi ziyaretin, iki ülkenin iliskileri için dönüm noktasi teskil ettigini belirten Karaismailoglu, "Ziyaret, ortakligimiz, is birligimiz temelinde somut, gelecege yönelik ve yeni bir rota çizilmesini saglamistir. Cumhurbaskanimizin ziyaretinde alinan kararlar dogrultusunda, iki ülke arasindaki iliskiler ülkemizin faydalanmaya devam ettigi ikili siyasi iliskilerden ekonomik ve ticari is birligine, savunmadan kültür, spor ve saglik gibi birçok alanda gelisme göstermistir." degerlendirmesinde bulundu.

Karaismailoglu, Türkiye'nin Afrika siyasetinin, ileri derecede saglamlasma ve olgunlasma evresine girdigine dikkati çekerek, 2002'de Afrika'da bulunan Türkiye büyükelçiliklerinin sayisinin yalnizca 12 iken bugün, bu sayinin 43'ü buldugunu anlatti.

Gelecek dönemde bu sayiyi 49'a çikarmayi hedeflediklerinin altini çizen Karaismailoglu, Ankara'da bulunan Afrika büyükelçiliklerinin sayisinin 2008'de 10 iken bu sayinin 2021'de 37'ye yükseldigini bildirdi.

Karaismailoglu, Türkiye'nin Afrika Kitasi ile ticaret hacminin 2003'de 5,4 milyar dolar iken 2020'de bu miktarin 25,3 milyar dolara çiktigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Ülkemiz is adamlarinin Afrika'ya yaptiklari dogrudan yatirimlarin toplam degeri 6 milyar dolari asmistir. Afrika'da, ülkemiz müteahhitlerince gerçeklestirilen projelerin hacmi 77 milyar dolari asmistir. Afrika Birligi ile aramizdaki gelisen kurumsal iliskiler çerçevesinde, Afrika ile olan is birligimizi yalnizca ikili iliskiler temelinde degil kitasal ölçekte saglamlastiriyoruz. Türkiye, 2005'te Afrika Birligi'ne gözlemci üye, 2008'de de stratejik ortak olarak kabul edilmistir. 17-18 Aralik'ta Istanbul'da ev sahipligi yapacagimiz 3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi'nde Afrikali dostlarimizla is birligi alaninda yeni bir sayfa açacagiz."
Kaynak: AA