ABD'de Yarin Açiklanacak Enflasyonun Bazi Fiyat Düsüslerini Yansitmayacagi Belirtildi

Piyasa beklentileri, ABD'de TÜFE'nin kasimda aylik yüzde 0,7 ve yillik yüzde 6,8 artacagi yönünde.

ABD Baskani Joe Biden, ülkede yarin açiklanacak kasim enflasyon verisinin enerji dahil olmak üzere bazi fiyatlardaki son düsüsleri yansitmayacagini bildirdi.

Ülkede issizlik maasi basvurularinin 52 yilin en düsük seviyesine gerilemesinin ardindan yazili açiklama yapan Biden, ekonomiye iliskin degerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin ekonomik toparlanmasinin iki temel bileseni olduguna isaret eden Biden, bunlarin istihdam ve fiyat istikrari oldugu aktardi.

Biden, geçen hafta issizlik maasi basvurusunda bulunan Amerikalilarin sayisinin 1969'dan bu yana en düsük seviyeyi gördügünü belirterek, söz konusu verinin istihdamdaki toparlanmanin bu zamana kadarki en güçlülerinden biri olduguna dair daha fazla kanit sagladigini ifade etti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele eden diger gelismis ekonomiler gibi artan fiyatlar ve tedarik zinciri sorunlariyla mücadele ettiklerine isaret eden Biden, bu zorluklarla mücadele etmek için güçlü, agresif önlemler aldigini animsatti.

- Enflasyonun yine yüksek gelmesi bekleniyor

Biden, ABD'de yarin açiklanacak enflasyon verisinin ise kismen enerji ve ikinci el araç fiyatlarindaki artislar nedeniyle yine yüksek gelmesinin beklendigini aktardi.

Enflasyon raporu için verilerinin toplandigi haftalarda enerji fiyatlarinin düstügünü belirten Biden, benzin fiyatlarinin ülke genelinde düsmeye basladigini ve 20 eyalette pompa fiyatlarinin 20 yillik ortalamanin altinda oldugunu kaydetti.

Biden, dogal gaz fiyatlarinin bu hafta kasim ayi ortalamasina göre yüzde 25'ten fazla düstügüne dikkati çekerek, son haftalarda, ikinci el araç fiyatlarinda da düsüs görülmeye baslandigini, bunun gelecek aylarda Amerikalilar için daha düsük fiyatlara dönüsecegini ifade etti.

Baskan Biden, "Kasim ayindaki enerji fiyatlarina iliskin yarin açiklanacak bilgiler, bugünün gerçegini yansitmiyor ve otomobil piyasasinda oldugu gibi gelecek haftalar ile aylarda beklenen fiyat düsüslerini de yansitmamaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

- TÜFE ekimde 31 yilin en yüksek artisini göstermisti

ABD Çalisma Bakanliginin son verileri, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ekimde aylik yüzde 0,9 ve yillik yüzde 6,2 artarak 31 yilin en yüksek artisini gösterdigini ortaya koymustu.

Enerji fiyatlarindaki artis enflasyondaki hizli yükselisin itici güçlerinden biri olarak öne çikarken Biden, yüksek petrol fiyatlarina karsi ülkenin stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolün kullanima sunulacagini duyurmus, böylece petrol fiyatlarinda düsüs görülecegini belirtmisti.

ABD'de yarin açiklanacak kasim ayina ait enflasyon verisi ABD merkez Bankasinin (Fed) para politikasinin gelecegi için önem tasirken, piyasa beklentileri TÜFE'nin kasimda aylik yüzde 0,7 ve yillik yüzde 6,8 artacagi yönünde degerlendiriliyor.
Kaynak: AA