Uzmanlardan 'Reçeteye Uygun Ilaç Kullanin' Uyarisi

Uzmanlar bir hekimin yazdigi reçeteye uygun sekilde ilaç kullaniminin hastaligin seyrini etkiledigini belirterek, vatandaslari uyariyor.

Uzmanlardan 'Reçeteye Uygun Ilaç Kullanin' Uyarisi
Hastaliklarda ilaç kullanilmasi kadar ilacin dogru kullanilmasi da çok önemli. Özellikle ilaç kullanirken en sik yapilan yanlislarin basinda hastaligin iyilesme dönemine girildiginde hastanin kendini hafif iyi hissetmesi nedeniyle doktorun verdigi ilaci ’iyilestim’ diyerek kendiliginden birakmasi geliyor. Uzmanlar ilaçlarin mutlaka doktorun verdigi dozda alinmasini, ne eksik ne de fazla alinmamasi gerektigini belirtiyor.

Konuyla ilgili açiklama yapan ISÜ Medical Park Gaziosmanpasa Hastanesi’nden Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi M. Genco Erdem, “Dogru ilaci hekim yazar. Vatandaslarimizin hekimin yazdigi ilaci kullanmasi gerekiyor. Komsu teyzemizin ya da ayni ilaci alan is arkadasimizin önerisiyle ilaç kullanmamak gerekir. Bir hekimin yazdigi reçeteye uygun sekilde ilaci kullanmak gerekir. Bu uygun dozda ilaci uygun zamanlama ile alinmasi demektir. Burada sik yapilan yanlislardan biri de günde üç kere denildigi zaman, bunun sabah öglen aksam seklinde çok kisitli bir süreye sikistirilmasidir. Hastalarimizin günde üç kerenin, sekiz saatte bir alinacak anlamina geldigini bilmesi gerekmektedir. Bunun disinda, hekim yemekten önce ya da sonra gibi bir uyari yaptiysa, buna da uymak gerekir. Ilaci hekim zaten hastaya uygun dozda verecektir. O yüzden hastalarimizin bu konuda bir endise ya da heyecana kapilarak bu ilaç bana fazla gelir diye düsünmesine gerek yoktur. Ilaci kendilerinin yariya düsürmemeleri ya da bu ilaç etkili olmadi diyerek iki kat doza çikarmamalari bizim için oldukça önemlidir. Ilaci kullanmaya basladiktan sonra hastalarimiz kendini daha iyi hissetmeye basladiklari zaman ilaci birakabiliyorlar ama bizim burada önerimiz hekimin uygun gördügü süreyi tamamlamalaridir. Bu süreyi oldugu kadar kisaltmamak, uzatmamak gerekir. Bazen bu ilaç bana çok iyi geldi, bir hafta daha devam edeyim de iyice bütün çivilerimi çikartsin diye düsünebiliyorlar. Bunu da kesinlikle önermiyoruz. Hastalarimizin hekimlerinin uygun gördügü süre boyunca ilaçlarini kullanmalarini istiyoruz” diye konustu.



"Yanlis gidayla alinan ilaçlar ölüme götürebilir"

Bazi ilaçlari alirken beslenme konusunda mutlaka doktordan ve eczacidan görüs alinmasi gerektigini ifade eden Erdem, aksi takdirde bazi ilaçlarla alinan besinlerin hastayi ölüme kadar götürebilecek ciddi rahatsizliklara yol açabilecegi uyarisinda bulundu. Dr. Ögr. Üyesi Erdem, “Bazi tansiyon ilaçlari vücuttaki potasyumu yükseltiyor. Bu ilaçlari kullanirken yogun potasyum içeren havuç, patates, muz gibi besinleri asiri tüketirsek kandaki potasyum miktarimiz oldukça yükselir. Kalp durmasi, hatta ölüme kadar gidebilecek bir süreç baslayabilir. Es zamanli olarak bazi kan sulandiricilari kullanan hastalarimizin da yogun yesillik içeren bitkilerden sakinmalari, bazi kalp ritim düzenleyici ilaçlari kullanan hastalarimizin ise yogun kafein almaktan ve asiri kahve tüketiminden kaçinmalari da bizim için önemlidir. Unutulmamali ki, dogru ilaci hekim verir. Bu nedenle hekimin verdigi reçeteyi mutlaka eczaneden alarak kullanmaya baslamaniz lazim“ dedi.

Kaynak: İHA