Kanamalari Erken Durduran Formül Bulundu

Trakya Üniversitesi akademisyenleri tarafindan gelistirilen formül ile birlikte kanamalar daha hizli durdurulacak. Edirne’de bilim insanlari bulunan ve özü kav mantari olan formül, kanamalari ortalama 6 dakikadan 2,5 dakikaya kadar indiriyor.

Kanamalari Erken Durduran Formül Bulundu
Trakya Üniversitesi Eczacilik Fakültesi laboratuvarlarin da uzun süredir kav mantari üzerinde çalisan akademisyenler kanamalarin hizini durduran bir formül gelistirdi. Ortalama 6 dakika olan bir kanama bu formül ile 2,5 dakikada durdurulabiliyor.

"Normal bir kanama 6 dakika civari olabiliyor. Bizim süremiz 2,5 dakikaya iniyor"

Kanama zamaninin normale göre yarina indigini bu sayede insan hayatina kurtarabilecek bir formül gelistirdiklerini söyleyen Trakya Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Gülsah Gedik, "Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Dis Hekimi Hülya Asan hayali ile basladi her sey. Agaçlarda yetisen kav mantarinin kanamayi durdurucu, hayat kurtarici, tibbi islemleri kolaylastirici özellikte bir ürün olabilir mi diye düsünmüsler. Farmasötik anabilim dali alaninda çalistigim için formülü gelistirmem için bana geldiler. Daha sonra Mugla’da çalisan Doç. Dr Hakan Alli hocamiz bize bu türleri gönderdi. Ardindan Dis hekimliginde cerrah hocamiz Anil Özyurtlu da siçanlar üzerinde kanama durdurucu etkinligini çalistik. Öncelikle ben jel seklinde bir formül gelistirdim. Bu ürünün stabilize çalismalarini, deriye sürülüp uygun olup olmadigini gibi özelliklere baktik. Uygulama yaptigimizda bize çok sasirtan sonuçlar verdi. Kanama zamanini normale göre yari zamanina indirmisti. Ancak hala klinik çalismalara ihtiyaci var bu ürünün dis ortamlarda kullanilabilmesi için. Normal bir kanama 6 dakika civari olabiliyor. Bizim süremiz 2,5 dakikaya iniyor" dedi.



"Çalismamiz bugün insan hayatini kurtarabilecek son asamaya gelmis durumda"

Yapilan çalismalarin ardindan insan hayatini kurtarabilecek son asamaya geldiklerini dile getiren Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Dis Hekimi Hülya Asan, "Fikir benimdi. Kanama nedeniyle kaybedilen hasta ve dis hekimliginde çalismanin zorluklarini yasadigim için hep kanamanin durdurulmasini hayal ediyordum ve sürekli literatür okuyordum. Literatürlerde bunu buldum okudum. Ardindan bir çalismaya girdik eczacilik fakültesi ve diger arkadaslarla birlikte. Bunun bu boyutlara gelecegini ummuyordum fakat çok güzel seyler çikacagina inaniyorum. Küçük çapta baslayan çalismamiz bugün insan hayatini kurtarabilecek son asamaya gelmis durumda" ifadelerini kullandi.

"Çalismalarimiz devam ediyor"

Çalismalarla ilgili Avrupa’da ve Türkiye’de patent almak için basvuruda bulunduklarini aktaran Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Asan, "Basvuru süreci devam ediyor. Ayni zamanda bu tür çalismalar yayinlanmadigi zaman bilim dünyasinda çok taninmiyor bilinmiyor. Yayinlandiktan sonra bir anlam kazaniyor. Bu yüzden bizde uluslararasi dergide bu maddenin antimikrobiyal aktivitesi hem de kanama durdurucu etkisiyle ilgili iki farkli yayin yaptik. Özellikle kanama durdurucu yayin uluslararasi Istanbul Üniversitesi’nde bir dergide yayinlandi. Çalismalarimiz devam ediyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA