Türkiye'den GKRY'nin Sözde 5. Parselde Dogal Gaz Arama Izni Vermesine Tepki

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Tanju Bilgiç, Güney Kibris Rum Yönetimi'nin (GKRY) Dogu Akdeniz'de ExxonMobil-Katar Petrolleri ortakligindan olusan konsorsiyuma sözde 5. parselde dogal gaz arama izni vermesine tepki göstererek, bu ruhsat sahasinin bir bölümünün Türkiye'nin kita sahanligini ihlal ettigini bildirdi.

Sözcü Bilgiç, GKRY Bakanlar Kurulunun ExxonMobil-Katar Petrolleri ortakligindan olusan konsorsiyuma sözde 5. parselde dogal gaz arama izni verdigi yönünde basina yansiyan haberler hakkindaki soruya yazili yanit verdi.

Bilgiç, "Güney Kibris Rum Yönetimi’nin ülkemizin ve Kibris Türklerinin haklarini görmezden gelerek, tek tarafli olarak ilan ettigi sözde 5 numarali ruhsat sahasi için ExxonMobil-Katar Petrolleri Ortakligina dogal gaz arama izni verdigine dair haberler, Dogu Akdeniz'de gerçekte kimin gerginlikten yana oldugunu bir kez daha açikça göstermektedir." ifadelerini kullandi.

Söz konusu ruhsat sahasinin bir bölümünün Türkiye'nin Dogu Akdeniz'deki kita sahanligini ihlal ettigini vurgulayan Bilgiç, öte yandan bu tek tarafli adimin Kibris Adasi'nin ortak sahibi olan Kibris Türklerinin haklarini da görmezden geldigini belirtti.

Sözcü Bilgiç, "Türkiye, hiçbir yabanci ülkenin, sirketin veya geminin deniz yetki alanlarimizda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasina, bundan önce oldugu gibi bundan sonra da asla firsat vermeyecek, ülkemizin ve KKTC'nin haklarini kararlilikla savunmaya devam edecektir." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA