3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Yayinlandi

3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayinlandi. Bildirgede, sonraki zirveye kadar gerçeklestirilecek olan çalismalar 5 baslik altinda aktarildi.

3. Türkiye - Afrika Ortaklik Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayinlandi. Bildirgede, 2022-2026 yillari içerisinde bir sonraki zirveye kadar gerçeklestirilecek olan 5 eylem plani, ‘Baris, Güvenlik ve Yönetisim, Ticaret, Yatirim ve Sanayi, Egitim, BTI becerileri, Gençlik ve Kadin Gelisimi, Altyapi Gelistirme ve Tarim, Dayanikli Saglik Sistemlerinin Tesvik Edilmesi’ basliklari altinda anlatildi.

Koronavirüs salginina yer verildi

Koronavirüs salginina dikkat çekilen bildiride, “Covid-19 salgininin halklarimiz ve ekonomilerimiz üzerindeki yikici etkisini hafifletme hususundaki kararliligimizi tekrar ediyor, özellikle tedavi ve asilara erisiminde meydana gelen Kuzey-Güney ayriminin boyutu karsisinda derin endise duyuyoruz. Bu tür kaynaklarin daha adil biçimde paylasiminin zorunlu olduguna ve normale dönüsün hizlandirilmasi hususunda ciddi etkisi olacagina inaniyor; bizlere artan ölçüde zorlu sinamalar sunan mevcut küresel ortamda, etkin çok tarafliligin saglanmasini teminen karsilikli ve esgüdümlü bir yaklasimla birlikte çalismaya yönelik taahhüdümüzü yeniliyor; insan haklari, insan onuru ve herkes için esit firsatlara dayali daha barisçil, adil, istikrarli ve müreffeh bir dünya için kararli bir arayisla çok tarafli forumlarda birbirine daha yakinlasan tutumlara yönelik taahhütte bulunuyoruz” denildi.

Bildiride Filistin de ele alindi

Bagimsiz Filistin Devleti’nin kurulmasina dair sözlere yer verilen sonuç bildirisinde, “Arap-Israil çatismasinin, baskenti Dogu Kudüs olan, Haziran 1967 sinirlarina sahip, bagimsiz Filistin Devleti’nin kurulmasini saglamak amaciyla, Afrika Birligi Asamblesi Bildirisi, uluslararasi hukuk ilkeleri ve ilgili tüm Birlesmis Milletler kararlari uyarinca barisçil yollarla çözümüne olan destegimizi bir kez daha vurguluyoruz” ifadeleri kullanildi.

“Isbirligi yapmayi hedefliyoruz”

Bildiride, “Pandemi sonrasi dünyada yeterli büyümeyi saglamak amaciyla halklarimiz için ekonomik firsatlar olusturma ve gelistirme ihtiyacinin bilincindeyiz. Ayrica, küresel ekonomik toparlanmaya yardimci olmak ve çevresel sürdürülebilirligi kolaylastirmak için bölgesel isbirliginin önemini vurguluyoruz. Bu baglamda herkes için uygun fiyatli ve temiz enerjiye erisim bir öncelik olacaktir. Enerji geçisinin yatirim, ticaret, yeni teknolojiler ve inovasyon alaninda saglayabilecegi firsatlar konusunda isbirligi yapmayi hedefliyoruz” denildi.
Kaynak: İHA