Van Gölü'nün Çekilmesiyle Yeni Mikrobiyalitler Gün Yüzüne Çikti

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim degisikliginin etkisiyle sularin çekilmesi, yeni mikrobiyalitlerin ortaya çikmasina neden oldu.

Van Gölü'nün Çekilmesiyle Yeni Mikrobiyalitler Gün Yüzüne Çikti
Dünyanin en büyük sodali gölü, Türkiye’nin ise en büyük gölü olan Van Gölü’nde yagislarin azalmasi ile birlikte çekilme yasandi. Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Van Gölü suyunun çekilmesiyle birlikte gölün derinliklerindeki mikrobiyalitler de gün yüzüne çikmaya basladi.

Yeni mikrobiyalit alanlarinda incelemelerde bulunan Adilcevaz Belediye Baskani Necati Gürsoy, Van Gölü’nün bu kadar çekildigine ilk defa sahit oldugunu söyledi.

Gürsoy, “Bu sene Van Gölü’nde yaklasik 1 metre 40 santimetre kadar bir düsüs var. Bu nedenle mikrobiyalit dediklerimiz de su üzerine çikti. Keske Van Gölü çekilmeseydi de bunlar çikmasaydi. Çok ayri bir güzellik veriyor. Ben 35-40 yildir bölgede çesitli görevlerde bulundum. Suyun 3-4 metre yükseldigini gördüm ama hiç böyle düsüs olmamisti. Zaten ülkemiz su yönünden fakir bir ülke. Bölgemizde de su kit oldugu için suyu çok iyi kullanmamiz lazim. Suyu tasarruflu kullanalim ki gelecek nesillere kalabilsin. Iste gördügünüz gibi Adilcevaz’da sanki ilkbahar veya sonbahar havasi var. Aralik ayinin ortasindayiz. Keske su an yarim metre veya 1 metre kar olsaydi daha güzel olurdu diye düsünüyorum” dedi.



“Yeni mikrobiyalitlerin koruma altina alinmasi gerekiyor”

Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Dernegi Baskani Cumali Birol ise mikrobiyalitlerin koruma altina alinmasi gerektigini belirterek, “Gölün çekilmesi sonucunda mikrobiyalitler Adilcevaz sahillerinde daha çok çikti. Tatli su çikisini, mikrobiyalitlerin nasil olustugunu az da olsa burada görebiliyoruz. Buranin koruma altina alinmasi gerektigini düsünüyoruz. Dernek üyeleri olarak hemen hemen her hafta buraya geliyoruz. Bu mikrobiyalitlere zarar verilmemesi noktasinda insanlari uyariyoruz. Mikrobiyalitlere basilmamasi noktasinda buranin koruma altina alinmasi gerektigini düsünüyoruz. Insallah gölümüz artik çekilmez ve mikrobiyalitler de hayat bulur” diye konustu.

Kaynak: İHA