Ölen Mahalle Sakinleri Kahvehanedeki Panoda Yerini Aliyor

Trabzon’un Of ilçesine bagli Agaçseven Mahallesi’nde kahvehane isletmeciligi yapan Hizir Özsoy, 1987 yilindan bu yana mahallede ölen kisilerin vesikalik fotograflarini kahvehanenin duvarindaki panoya asiyor.

Ölen Mahalle Sakinleri Kahvehanedeki Panoda Yerini Aliyor
Amcasinin fotograf merakindan esinlenen Hizir Özsoy (67), yillar içerisinde ölen 500’e yakin kisinin fotografini panoya asti. Görenlerin oldukça ilgisini çeken panoda çok az bir yer kaldi. Panoda 13 kisilik yer kaldigini belirten Özsoy, pano dolunca ikincisini yapacagini söyledi.

Kendi yakinlarinda panoda yer aldigini dile getiren Özsoy, 8 yil önce 34 yasinda ölen oglunun da panoda fotografinin oldugunu belirtti.

Panoda Covid 19’dan ölen 5 kisinin fotografi bulunurken, son olarak bir ay önce kalp krizinden ölen bir kisinin fotografi panodaki yerini aldi. Ayrica panodaki ölen kisilerin fotograflari, mahalle dernegi tarafindan bastirilan Agaçseven Mahalle Rehberi kitabinda yer aldi.

"Buraya baktigimizda anilarimiz aklimiza geliyor"

1987 yilinda fotograf biriktirmeye basladigini belirten Hizir Özsoy, "Amcamin böyle seylere meraki vardi. 1980 yillarinda fotograf biriktiriyordu. Bende onun basladigi isi devam ettirdim. 1987 yilindan bu yana ölen kisilerin vesikalik fotograflarini biriktiriyorum. 500’e yakin ölen kisinin fotografi var burada. Burada olmayan 50 kisi daha var. Onlarin da fotograflarini temin etmeye çalisiyoruz. Bu pano doldu. Ikinci bir panoya geçecegim. Sadece erkeklerin fotograflari var burada. Buraya baktigimizda anilarimiz aklimiza geliyor. Atalarimizi hatirliyoruz. Benim ömrümün yettigi yere kadar fotograflari biriktirmeye devam edecegim. Bizden sonra çocuklarimiz bu gelenegi devam ettirirler mi bilemiyorum. Çok merak edenler oluyor. Insanlar gelip yakinlarina veya komsularina bakiyor" dedi.



"Benimde fotografim bir gün burada yer alacak"

Kendi yakinlarinin fotograflarinin da panoda yer aldigini belirten Özsoy, "8 yil önce oglum kalp krizinden öldü. 34 yasinda öldü. Onunda fotografi burada yer aliyor. Yakinlarimizin fotograflari var. Komsularimizin, akrabalarimizin da var. Covid 19’dan ölen 5 kisi oldu. Onlarinda fotograflari burada yer aliyor. Son olarak bir ay önce kalp krizinden ölen bir arkadasimizin fotografini buraya koydum. Panoya bakinca hüzünleniyorsun. Benimde fotografim bir gün burada yer alacak. Biz ölürüz ama hayat devam edecek" diye konustu

Mahalle dernegi tarafindan Agaçseven Mahalle Rehberi isimli bir kitap bastirdigini belirten Özsoy, "Bu kitapta mahalle sakinlerimizin telefon numaralari, adresleri, kan gruplari yer aliyor. Fotograflari da benim hazirladigim panodan kopyalayarak kitabin içine koydular. Mahallemiz için güzel bir çalisma oldu" seklinde konustu.

Mahalle sakinleri ise panoya baktikça anilarinin tazelendigini söylediler.
Kaynak: İHA