DSI Kula'ya Yeni Bir Baraj Kazandiriyor

Manisa’nin Kula ilçesinde Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü tarafindan insasi devam eden Emre Baraji’nin da gövde dolgusuna baslanirken, barajin 2022 yili içerisinde tamamlanmasi hedefleniyor.

DSI Kula'ya Yeni Bir Baraj Kazandiriyor
Tarim ve Orman Bakanligi DSI Genel Müdürlügü tarafindan Manisa’ya yapilan yatirimlarla mümbit topraklar su ile bulusturuluyor. Manisa’nin peribacalari, ve volkanik dogal olusumlariyla ünlü ilçesi Kula’ya da 6. baraj kazandiriliyor. Ilçe için DSI tarafindan hazirlanan “5 baraj, 3 de gölet” projesi de tamamladi. Bebekli, Çelengöz, Yurtbasi, Eroglu ve Konurca barajlari ile Dutluca, Kula ve Saraçlar göletlerini bölge üreticisinin hizmetine sunan DSI ilçe genelinde toplam 9 milyon 610 bin metre küp su depolama hacmine ulasti. Kula’da toplam 16 bin 220 dekar araziyi modern sulamaya açti.

Kula’nin 6. baraji olacak Emre Baraji’nda çalismalarin devam ettigini açiklayan DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, "Baraj insaatinda, siyirma kazilari ve dip savak imalatlari tamamlandi ve gövde dolgusuna baslandi. 174 bin metreküp dolgunun 37 bin 500 metreküplük kismi bitirildi. Manisa’nin Kula ilçesi Emre köyü yakinlarindaki Imam Deresi üzerine insa edilmekte olan barajin gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirildi. Gövdenin temelden yüksekligi 39 metre olacak. 490 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak Emre Baraji, 1050 dekar araziye can suyu verecektir" dedi.

Bölge çiftçisine 2021 yili rakamlariyla 2 milyon 130 bin lira ek gelir saglanacagini belirten Yildiz, "Emre Baraji’nin tamamlanmasiyla birlikte Manisa Kula’da borulu-basinçla sulanan alan miktari toplam 17 bin 270 dekara çikacak. Sulama maliyetlerinin düsmesi ve ürün verimliliginin artmasiyla bölge ekonomisine canlanacak. Emre Baraji sayesinde Kulali üreticiler her yil 2021 yili rakamlariyla 2 milyon 130 bin lira daha fazla kazanacak" diye konustu.

Kaynak: İHA