'Çocuk Haklari' Için Lise Ögrencileri Yönetmen Koltugunda

Üniversite ve liselerin is birliginde gerçeklestirilecek ‘Çocuk Haklari ve Sinema Atölyesi’ için sinema ve hukuk ögrencileri ile lise ögrencileri bir araya geliyor. 23 Aralik’ta baslayacak olan atölyede, lise ögrencileri çocuk haklarini konu alan filmler çekecek.

'Çocuk Haklari' Için Lise Ögrencileri Yönetmen Koltugunda
Önce mentor egitimi alacaklar

Istanbul Gelisim Üniversitesi Iktisadi Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile özel bir üniversitenin Hukuk Fakültesi isbirligiyle “Çocuk Haklari ve Sinema Atölyesi” düzenleniyor. 23 Aralik’ta baslayacak olan atölyede her iki üniversitenin ilgili bölümlerinden ögrencilere öncelikle konuya iliskin mentorluk egitimi verilecek. Çocuk haklarina dair farkindaligin artmasi ve gençlerin bilinçlenmesi için düzenlenen egitim sonrasinda üniversite ögrencileri Subat 2022’de belirlenen devlet liselerinde atölye çalismalari gerçeklestirecek. Atölyelerin çiktisi olarak, lise ögrencilerinden cep telefonlariyla 1 dakikalik çocuk haklarina iliskin film üretmeleri istenecek. Uygulama çalismasi mentor ögrenciler gözetiminde yapilacak. Ilki Subat 2022’de yapilacak atölyenin, ikincisi Mayis 2022’de yapilacak. Tamamlanan atölyeler sonrasinda hem mentor ögrencilere hem de katilimci lise ögrencilerine düzenlenen törenle sertifika verilecek.

Konuyla alakali olarak Istanbul Gelisim Üniversitesi Iktisadi Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Sinem Tuna tarafindan “Çocuk Haklarinin Hukuksal Boyutu” baslikli egitim, “Çocuk Haklarinin Hukuksal Boyutu” baslikli egitim de Dr. Ögr. Üyesi Ahmet Ayar tarafindan verilecek.

“Günümüzün en önemli konu basliklarindan biri”

Atölye hakkinda açiklamalarda bulunan Dr. Ögr. Üyesi Sinem Tuna, “Üniversitelerin ve liselerin isbirligi ilkesi üzerinden sekillenen projenin, farkli iki sosyal bilimler disiplininin bir araya gelerek üretim yapabilecegini lise ögrencilerine benimsetilerek farkli bakis açilari kazanmalari hedefleniyor. Günümüzün en önemli konu basliklarindan biri olan çocuk haklari, farkli seviyelerde egitim alan gençlerin derinlemesine ele aldigi bir konu olacak” diye konustu.

Tuna son olarak da çocuk haklarina dair akademik anlamda sorumluluk alinmasi gerektigini ifade ederek, “2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüge giren Çocuk Haklari Sözlesmesi’nin ilkelerini yerine getirmek, sözlesmeye imza atan tüm devletlerin sorumlulugudur. Savas, göç, ekonomik sorunlar, saglik sorunlari, egitim sorunlari, kitlik, yetersiz beslenme en kirilgan grubu olusturan çocuklari, yetiskin bireylerden daha fazla etkilemektedir. Çocuk haklarina iliskin yasanan sorunlarin farkinda olmak, egitimin de önemli bir parçasidir. Bizler de akademik boyutta bu sorumlulugu tasimakla ve toplumda bilinci olusturmakla yükümlüyüz” diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: İHA