Cumhurbaskani Erdogan, TRT Canli Yayininda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (4)

'Piyasayi bozucu faaliyet gösterenlere ve fiyatlama davranislarini bozanlara kesinlikle göz açtirmayacagiz' '3600 ek gösterge düzenlemesinin 2022 yili sonuna kadar tamamlanmasini kararlastirdik. Düzenlemenin yürürlüge girmesiyle birlikte 3600 ek göstergeden faydalanacak ögretmen, polis, hemsire ve din görevlisi unvanlarinda çalisanlarimizin ve emeklilerimizin haklarinda iyilestirmeler yine saglanacaktir' 'Ek gösterge düzenlemesine iliskin teknik çalismalarimiz ve emeklilerimizin, çalisanlarimizin mali ve sosyal haklarini iyilestirmeye yönelik diger çalismalar, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligimizca kesintisiz sekilde sürdürülüyor'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Piyasayi bozucu faaliyet gösterenlere ve fiyatlama davranislarini bozanlara kesinlikle göz açtirmayacagiz." dedi.

Erdogan, TRT ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Stokçuluga son verilecegi yönündeki açiklamalarinin hatirlatilmasi ve "Bu süreçte böyle bir egilim ve istismar söz konusu olabiliyor. Cezai müeyyidelerin artirilmasi gibi bir ihtimal söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Erdogan, stokçulugun cezai müeyyidesinin düsük oldugunu, bunun yeniden düzenlenerek artirilmasi gerektigini söyledi.

Stokçulugun Islam dininde de yerinin bulunmadigini ve bir nevi hirsizlik oldugunu ifade eden Erdogan, söyle devam etti:

"Fahis fiyatlarla mücadele noktasinda ilgili bakanlarimiza dedik ki 'Bu adimi atacaksiniz. Sadece denetim yetmez. Bununla ilgili gerekirse bir yasal düzenleme yapip, bu fahis fiyat artislarina gidenleri tespit edelim ve stoklama yapmak suretiyle de mali piyasadan çekenleri yakaladigimizda, bunlara gerekli müeyyideleri de uygulayalim.' Bu sadece sogan patates olayi degil, yani sanayi, teknolojide de buna benzer stokçulugu yapanlar var. Bizim, bunlarin da üzerine gitmemiz lazim. Yani piyasayi bozucu faaliyet gösterenlere ve fiyatlama davranislarini bozanlara kesinlikle göz açtirmayacagiz. Onun için bu yasal düzenlemeye de gitmemiz gerekiyor."

Enflasyon ve ham madde fiyatlarindaki artis hatirlatilarak, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede hangi noktada oldugu sorulan Erdogan, rakamlarin bu sekilde yükselmesinin ötesinde, bir de malin temin edilemedigini söyledi. Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Mali temin edersiniz, siz de yüksek fiyatla satarsiniz, o ayri mesele ama su anda siz bu mali temin edemiyorsunuz. Mesela demir cevheri diyorsunuz, öyle veya böyle bizde de demir cevheri var ama istedigimiz oranda var mi, istedigimiz oranda yok. O zaman ne yapacaksin, ithalata gireceksin. Ithalata girdigin anda da tabii bu dev rakamlarla karsi karsiyasin. Mesela cam diyoruz, bu camlarda, düz camdan otomobil camlarina varincaya kadar ciddi sikintilar var ve bunlari da teminde ciddi sikintilar var. Bu konuyla ilgili olarak da su anda bizde de bazi üretim yapan firmalarimiz var ve basarili da, ama onlar da yine ham maddenin temininde sikinti yasiyorlar. Temenni ediyoruz ki bir an önce bunun önünü açalim."

- "Türkiye'nin de bu küresel fiyat artislarindan etkilenmemesi mümkün degil"

Amerika Birlesik Devletleri'nde de bazi ürünlerin ithal edilmesinde sikinti yasandigini ve enflasyonun son 31 yilin en yüksek seviyesine çiktigini ifade eden Erdogan, ayni sekilde Avrupa Birliginde son 13 yilin, Almanya'da da enflasyonun 28 yilin zirvesine ulastigini belirtti.

Enflasyonun ötesinde, bazi gelismis ülkelerde birçok ürünün bulunmaz hale gelmesinin de buradan kaynaklandigini anlatan Erdogan, söyle konustu:

"Elbette Türkiye'nin de bu küresel fiyat artislarindan etkilenmemesi mümkün degil. Biz de bundan nasibimizi aliyoruz ancak biz kamu maliyesindeki imkanlarimizi da kullanarak basta enerji olmak üzere küresel fiyatlardan kaynaklanan maliyet artislarini, vatandaslarimiza yansitmamak için gerekenleri yapiyoruz. Bugün gelinen noktada geçici olacagi öngörülen küresel kaynakli bir enflasyon artisi söz konusu. Dedigim gibi yil sonu itibariyla da burada insallah firsatçilari da defederek olumlu neticeler alacagiz."

- "Avrupa'da fiyatlar bizimle mukayese edilemeyecek derecede pahali"

Dogal gazda, elektrikte ve akaryakitta devletin yaklasik 125 milyar liralik bir vergi gelirinin sübvanse edildigi belirtilerek, "Bir yandan da kurdan enflasyona bir geçis hadisesi var. O süreci nasil takip ediyorsunuz?" sorusuna Erdogan, su yaniti verdi:

"Bakin, sübvanse etme noktasinda, özellikle enerjide, dogalgazda, Avrupa ile mukayese edilemeyecek derece fiyatlarimiz ucuz. Bu gerçegi bir defa muhalefet görmek istemiyor. Böyle bir durumdayiz. Avrupa'da fiyatlar bizimle mukayese edilemeyecek derecede çok daha pahali, gerek dogal gazda gerekse enerjide çok daha pahali. Biz ise bu kadar ucuz fiyatla dogal gazi, enerjiyi verirken, yani yalan yanlis her tür haberleri uyduruyorlar. Simdi biz yalanciyla nereye kadar bu sekilde yarisacagiz? Benim de bir huyum var, yalanla bunlari mukabele etmek degil, ama biz rakamlari konusturuyoruz. Diyoruz ki enerjide su anda durum su, mesela biz hanelere dogal gazi dörtte bir, elektrigi ise yari fiyatina veriyoruz. Bu kadar açik, net ama sen ne dersen de onlar hala ona inanmak istemiyorlar, inanmiyorlar. Inansaniz da inanmasaniz da rakamlar ortada, biz maliyetinin çok altinda bunu veriyoruz ve hep sözümüz su, biz vatandasimizi enflasyona ezdirmeyecegiz."

- Asgari ücret

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yarin baslayacak asgari ücret görüsmeleri hatirlatilarak nasil bir fiyat düzenlemesi olacaginin sorulmasi üzerine, bunun yarindan önce açiklanmasinin, baslayacak müzakerelerin ciddiyetini kaybettirecegini söyledi. Erdogan, söyle devam etti:

"Yarin müzakereler bir baslasin. Asgari ücret, bildiginiz gibi devlet, isçi ve isveren kesimlerinden olusan üçlü yapi içindeki bir komisyon tarafindan belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da ücretin belirlenmesinde, ülkenin sosyal ve ekonomik durumunu, ücretlere fiilen ödenen, özellikle ücretlerin genel durumunu ve geçim sartlarini göz önünde bulundurarak tespit ediliyor. Bizler de tabii bakanimizla ve ilgili arkadaslarimizla bu isin müzakerelerini yaptik."

Erdogan, asgari ücret konusunda 2002'den beri önemli kazanimlar elde edildigini belirterek, 2002 sonunda bekar ve çocuksuz bir isçinin eline geçen net asgari ücret 184 lira iken 2021'de bu tutarin 2 bin 825 lira oldugunu söyledi. Asgari ücretin 2002'den bugüne kadar nominal olarak 15,3 kat arttigini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Yine ayni dönem için asgari ücretin reel orani da yüzde 131 olarak gerçeklesti. Asgari ücretin reel degerinin artmasi, isçilerimizin satin alma gücünün arttiginin da açik bir göstergesidir. Uluslararasi verilere göre asgari ücretin, isçiye bulundugu ülkede sagladigi satin alma gücüne bakildiginda, Avrupa ülkeleri ve Amerika'nin yer aldigi endekste 2002'de 14. sirada olan ülkemiz, 2021'de 10. siraya ilerledi. Isçilerimizin satin alma güçlerini yükseltmeyi sürdürecegiz. Dünya ülkeleri arasindaki yerimizi daha da ön siralara insallah tasiyacagiz ve 2002'den bu yana alt gelir gruplari basta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin hayat sartlarini iyilestirmek için mücadele ettik, mücadele ediyoruz. Insallah bu asgari ücret çalismasinda da isçimizi enflasyondan, fiyat artislarinin olumsuz etkilerinden koruyacagiz. Çok daha hayirli bir neticeyi insallah alacagiz."

Bir gazetecinin, "Mart 2003'te Basbakan oldugunuzda IMF programi uygulaniyordu Türkiye'de ve 2004'te asgari ücret verilirken IMF asgari ücretteki artisa karsi çiktiginda siz asgari ücreti ilk kez ve en açik sekilde IMF'ye ve o günkü Türkiye'nin sartlarina ragmen etkili sayilabilecek miktarda artirmistiniz. Simdi 2022 sartlarinda sizden yine böyle bir babayigitlik bekleniyor galiba." sözü üzerine Erdogan gülerek, sunlari söyledi:

"Yani bundan endiseniz var mi? Babayigitlik bize yakisir. Evelallah, biz de babayigitligimizi insallah su anda gerek ilgili bakanim gerekse heyeti gerekse yine ayni sekilde çalisma arkadaslarim, genel baskan yardimcilarim, milletvekillerimiz, hep birlikte genis bir istisare yapmak suretiyle, sendika temsilcileriyle falan da yapilan görüsmeler neticesinde insallah çok fazla uzatmadan kararimizi verecegiz."

- Emekliler için yapilacak düzenlemeler

Emekliler için yeni dönemde bazi düzenlemeler gelip gelmeyeceginin sorulmasi üzerine Erdogan, emeklilerin her zaman öncelikleri arasinda yer aldigini, bundan sonra da yine ayni sekilde olacagini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, bugüne kadar bütçe imkanlari zorlanarak önemli iyilestirmeler yapildigini, yapilmaya da devam ettigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Iktidarimizin ilk günlerinde emeklilere 75'er ve 100'er lira zam yaparak ise basladik yani emeklilerimizin ne kadar düsük ücret aldiklarini düsünün. Daha sonra emekliler için eziyet olan fis toplama mecburiyeti vardi. Biz o zorunlulugu da kaldirdik. Vergi iadesi yerine emekli ayliklarina yüzde 4-5 ilave yaptik. 2012'de yillardir beklenen Intibak Kanunu'nu çikararak, bu kapsamda 1,8 milyon emeklinin ayliginda artis oldu. Bunu da biz yaptik. Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin ayliklarindan kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasini önce yüzde 15'ten yüzde 10'a indirdik, sonra da kaldirdik. Bu sekilde emekli ayliklarina yüzde 15 iyilestirme yapmis olduk."

Emeklilere, 2018'de Ramazan ve Kurban bayramlarinda yilda iki bayram için 2 bin lira bayram ikramiyesi vermeye basladiklarini hatirlatan Erdogan, 2021'de bu tutarin 2 bin 200 liraya yükseltildigini, 2021'de toplam 25 milyar lira bayram ikramiyesi ödediklerini aktardi.

- 3600 ek gösterge düzenlemesi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, en düsük emekli ayligini önce bin liraya, 2020'de yaptiklari düzenlemeyle dosya bazinda 1500 liraya çikardiklarini anlatarak, söyle konustu:

"Ayliklara seyyanen ve oransal yapilan artislarla emeklilerimize verilen bayram ikramiyeleriyle 2002 ve 2021 döneminde emekli ayliklarina reel olarak yüzde 44 ile yüzde 388 oraninda artis saglamis olduk. Ülkemizde 2002'de emekli sayimiz 6 buçuk milyondu, 2021 ekim itibariyla emeklilerimizin sayisi 13 buçuk milyona ulasti. Emekli ayligi ödemelerinin gayri safi yurt içi hasilaya orani 2002'de yüzde 4,6 iken 2021 yil sonunda bu oranin yüzde 6,1 olacagi öngörülüyor.

Bunlarin yaninda, söz verdigimiz gibi 6. Dönem Toplu Sözlesme'de 3600 ek gösterge düzenlemesinin 2022 yili sonuna kadar tamamlanmasini da kararlastirdik. Düzenlemenin yürürlüge girmesiyle birlikte 3600 ek göstergeden faydalanacak ögretmen, polis, hemsire ve din görevlisi unvanlarinda çalisanlarimizin ve emeklilerimizin haklarinda iyilestirmeler yine saglanacaktir. Ek gösterge düzenlemesine iliskin teknik çalismalarimiz ve emeklilerimizin, çalisanlarimizin mali ve sosyal haklarini iyilestirmeye yönelik diger çalismalar, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligimizca kesintisiz sekilde sürdürülüyor. Bu konuda da kararliligimiz var. Bu kararliligimizla birlikte emeklilerimiz de insallah çok çok huzurlu bir ortama kavusacaktir."

(Sürecek)
Kaynak: AA