Ingiliz Hükümetinin Göçmen Politikasi Londra'da Protesto Edildi

Ingiltere'nin baskenti Londra'da hükümetin göçmenlere yönelik politikasina tepki gösterildi.



Mans Denizi'nde 24 Kasim'da düzensiz göçmenleri tasiyan teknenin batmasi sonucu en az 27 göçmenin hayatini kaybetmesinin ardindan baskent Londra'da Basbakanlik Ofisi 10 Numara önünde protesto gösterisi düzenlendi.

Ingiltere merkezli "Irkçiliga Karsi Dur (Stand Up To Racism)" adli sivil toplum kurulusu tarafindan düzenlenen gösteriye katilan çok sayida protestocu, Mans Denizi üzerinden Ingiltere'ye geçmeye çalisan düzensiz göçmenlerin hayatini kaybetmesinden Ingiliz hükümetinin göçmen politikasini sorumlu tuttu.

Ellerinde "Göçmenler ve mülteciler hos geldiniz", "Onlarin kani sizin elinizde", "(Ingiltere Içisleri Bakani) Priti Patel geceleri nasil uyuyabiliyorsun?" yazili pankart ve dövizler tasiyan göstericiler, göçmenlerin geçisi için güvenli yollar olusturulmasi talebinde bulundu.

Gösteriye katilan aktivistlerden Kevin, burada yaptigi konusmada, Bakan Patel'e düzensiz göçmenlerin geçisine izin verilmesi çagrisinda bulundu.

Kevin, "Daha esit bir dünya kuralim. Insanlari Mans Denizi'nde, Akdeniz'de öldürmeye son verin. Onlar bizim kardeslerimiz. Onlarin geçisine izin verin." ifadesini kullandi.

Bir diger gösterici de insanlarin, Mans Denizi'nde hayatini kaybetmesinin bir trajedi degil, hükümetlerin yanlis politikalari oldugunun altini çizerek, insan hayatinin ülkelerin çikarlarindan daha degerli oldugunu dile getirdi.

- Mans Denizi'ndeki facia, Fransa-Ingiltere iliskilerini gerdi

Fransa'dan Mans Denizi üzerinden Ingiltere'ye geçmeye çalisan düzensiz göçmenleri tasiyan teknenin 24 Kasim'da batmasi sonucu, aralarinda 5 kadin ve 1 kiz çocugunun bulundugu en az 27 düzensiz göçmen hayatini kaybetmisti.

Olayla ilgili 4 kisi gözaltina alinmis, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, yaptigi açiklamada, Avrupa Birligini (AB) "göç sorununa" iliskin acil toplantiya çagirmisti.

AB Sinir Güvenligi Ajansi Frontex'in imkanlarinin derhal güçlendirilmesi gerektigini vurgulayan Macron, "Fransa, Mans Denizi'nin mezarliga dönüsmesine izin vermeyecek." ifadesini kullanmisti.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson ise Mans Denizi'nde 27 kisinin hayatini kaybetmesinin ardindan göç kriziyle basa çikmak için Fransa Cumhurbaskani Macron'a bes maddelik planin yer aldigi bir mektup göndermis ve bu mektubu, Twitter hesabindan paylasmisti.

Fransa, mektubun Twitter'dan paylasilmasina tepki olarak yarin düzenleyecegi toplantiya Ingiltere Içisleri Bakani Patel'e yaptigi daveti iptal etmisti.

Kaynak: AA