Fas'in Moulouya Nehri'ndeki Kuraklik Nedeniyle Çevre Felaketi Uyarisi

Fas'ta sivil toplum kuruluslari, Moulouya Nehri'nin kurakliktan kurtarilmasi çagrisinda bulunarak, "çevre felaketi" konusunda uyardi.

Fasli 11 sivil toplum örgütünün yayimladigi ortak açiklamada, Moulouya Nehri'nin kurakliktan kurtarilmasi çagrisi yapildi.

Açiklamada, "Nehir agzinda yürütülen bilimsel çalismalar, burada biyoçesitliligin ve birçok ekosistemin bozuldugunu göstermistir." ifadesi kullanildi.

Insa edilen barajlarin ve pompa istasyonlarinin ardindan su tedariklerinin azaldigina isaret edilerek, ülkede bir çevre felaketinin yasanabilecegi uyarisi yapildi.

Açiklamada, "Yeralti ve yüzey sularinin tuz oraninin artmasi, en büyük kiyi ormaninin yok olmasi, agaçlarin bozulmasi, kiyilarin erozyona ugramasi ve kum tepelerinin yok olmasi, nehrin ilk kez Akdeniz ile baglantisinin kesilmesine neden olmustur." ifadesine yer verildi.

Fas'taki en büyük nehirlerden yaklasik 600 kilometre uzunlugundaki Moulouya Nehri Atlas Daglari'ndan dogarak Akdeniz'e dökülüyor. Nehirdeki kuraklik, bölgedeki tarim arazilerini ve biyolojik çesitliligi tehdit ediyor.

Kaynak: AA