Cumhurbaskani Erdogan'in Berdimuhamedov Ile Görüsmesinin Ardindan Ortak Bildiri Yayimlandi Açiklamasi

Bildiride, Türkiye ile Türkmenistan arasinda karsilikli çikarlara dayali ticariekonomik is birliginin genisletilmesinin önemi belirtildi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov, stratejik özellik tasiyan ve sarsilmaz dostluk, karsilikli saygi ve güven ilkelerine dayanan ikili iliskilerin yüksek düzeyini memnuniyetle kaydetti Iki devletin kardes halklarinin tarihi ve kültürel ortakligina dayanan stratejik is birligini tüm alanlarda gelistirmeye ve güçlendirmeye bundan böyle de devam etmeyi amaçladiklari beyan edildi.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov'un ortak bildirisinde, Türkiye ile Türkmenistan arasinda karsilikli çikarlara dayali ticari-ekonomik is birliginin genisletilmesinin önemi belirtildi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligindan yapilan açiklamaya göre, Erdogan ve Berdimuhamedov, Oguzhan Köskü'nde bir araya geldi.

Dostluk ve karsilikli anlayis atmosferinde gerçeklestirilen görüsmelerde, ikili is birligine iliskin genis bir yelpazedeki konular ve ortak çikarlari ilgilendiren önemli uluslararasi meselelerde verimli bir görüs alisverisinde bulunuldu.

Cumhurbaskani Erdogan ve Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov, stratejik özellik tasiyan ve sarsilmaz dostluk, karsilikli saygi ve güven ilkelerine dayanan ikili iliskilerin yüksek düzeyini memnuniyetle kaydetti.

Devlet Baskanlari, iki devletin kardes halklarinin tarihi ve kültürel ortakligina dayanan stratejik is birligini tüm alanlarda gelistirmeye ve güçlendirmeye bundan böyle de devam etmeyi amaçladiklarini beyan etti.

Ikili is birliginin bundan böyle de etkin sekilde ilerletilmesinin, küresel baris, istikrar ve iki ülkenin ekonomik kalkinmasinin güçlendirilmesine hizmet edecegi üzerinde hemfikir olduklarini açiklayan iki lider, uluslararasi siyasetin temel konularina iliskin benzer bakis açilarinin mevcut oldugunu memnuniyetle vurgulayarak, küresel platformda karsilikli yarara dayali is birliginin daha da ilerletilmesini amaçladiklarini teyit etti.

Cumhurbaskani Erdogan ve Berdimuhamedov, Türkiye ve Türkmenistan'in üye olduklari uluslararasi ve bölgesel örgütler bünyesindeki çabalarinda esgüdümün yararini vurgulayarak, küresel meselelerin çözümünde, sürdürülebilir kalkinmanin saglanmasinda, küresel güvenlik ve istikrarin güçlendirilmesinde Birlesmis Milletler ve bagli kuruluslarin rolünün önemine isaret etti.

Devlet Baskanlari bu çerçevede, Türkmenistan'in gözlemci olarak istirak ettigi Türk Devletleri Teskilatinin 12 Kasim'da Istanbul'da gerçeklestirilen 8. Zirvesi'nin basarisindan duyduklari memnuniyeti ifadeyle, Türk Devletleri Teskilati bünyesinde çok tarafli is birliklerini daha da gelistirme hususunda mutabik kaldi.

Iki lider, Türkiye ile Türkmenistan arasindaki verimli ve karsilikli yarara dayali is birliginin iki ülkenin halklarinin uzun vadeli çikarlarina oldugu kadar, küresel ile bölgesel baris, istikrar ve güvenligin saglanmasina da hizmet ettigine inandiklarini beyan etti.

Terörizm, asiricilik, düzensiz göç, uyusturucu ve psikotrop maddelerin yasa disi dolasimi, sinirasan organize suçlar ile uluslararasi güvenlige yönelik diger tehditlerle mücadelede gerek ikili düzeyde gerek uluslararasi örgütler nezdinde is birliginin daha da gelistirilmesinin gerekliligini vurgulayan Devlet Baskanlari, Türkiye ile Türkmenistan arasinda karsilikli çikarlara dayali ticari-ekonomik is birliginin genisletilmesinin önemini belirtti.

- Ekonomik Isbirligine Dair Hükümetlerarasi Türk-Türkmen Komisyonu'nun islevselligi

Bu çerçevede iki lider, yüksek katma degerli ürünlerin de ticareti yoluyla karsilikli ticaret hacminin daha da artirilmasinin önemini teyit etti.

Cumhurbaskani Erdogan ve Berdimuhamedov, ikili iliskilerin öncelikli olarak ticari-ekonomik ve ulastirma-komünikasyon alanlarinda gelistirilmesine yönelik koordinasyon mekanizmasi niteligindeki Ekonomik Isbirligine Dair Hükümetlerarasi Türk-Türkmen Komisyonu'nun islevselliginin daha da güçlendirilmesinin gerekliligini belirtti.

Liderler, girisimciler için elverisli ekonomik, mali ve hukuki sartlarin olusturulmasinin, ürün ve hizmetlerini dünya pazarlarina sunma imkanlarinin artirilmasinin, iki ülke is çevreleri arasindaki iliskileri güçlendirecek Is Forumlarinin düzenlenmesinin önemini vurguladi.

Bu çerçevede Devlet Baskanlari, karsilikli yatirimlarin ekonomik is birliginin temel unsurlarindan birini teskil ettigini ayrica vurgulayarak, bundan sonra da ortak fayda temelinde yatirimlari karsilikli olarak desteklemeye, korumaya ve tesvik etmeye hazir olduklarini beyan etti.

Cumhurbaskani Erdogan ve Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov, ulastirma ve transit geçislerde etkin is birliginin derinlestirilmesinin, ülkeler ve bölgeler arasinda uluslararasi ticaretin artirilmasi açisindan öncelikli önemi haiz oldugunu teyit etti. Devlet Baskanlari bu çerçevede sivil havacilik alaninda is birliginin gelistirilmesinin önemini de vurguladi.

- Iki ülkenin çikarlarina hizmet eden önemli projeler desteklenmeye devam edecek

Iki lider, "Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye" ulastirma koridoru projesi basta olmak üzere, ulastirma konusunda iki ülkenin çikarlarina hizmet eden önemli projeleri, ayrica Hazar geçisli Dogu-Bati Uluslararasi Orta Koridor ulastirma güzergahi çerçevesindeki projeleri bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini beyan etti.

Iki ülke sinirlarindan geçen uluslararasi ulastirma yollarinin rekabet gücünün ve cazibesinin artirilmasi amaciyla Devlet Baskanlari, dis ticarete konu mallarin transit tasinmasina iliskin ücretlerin bundan böyle de uyumlastirilmasina ve uygun sartlarin saglanmasina yönelik karsilikli çikarlara dayali düzenli is birligini devam ettirmeye hazir olduklarini bir kez daha teyitle, 15 Kasim 2017 tarihli Transit ve Ulastirma Isbirligine Iliskin Anlasmanin (Lapis Lazuli Güzergahi Koridoru) fiiliyatta hayata geçirilmesinin önemini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan ve Berdimuhamedov, beseri alanda is birligine ayrica önem vererek, ilgili kurumlar, kültür ve sanat alani çalisanlari, arastirma merkezleri, yüksekögretim kurumlari ve kitle iletisim araçlari arasindaki iliskilerin önemini belirtti. Bilim ve teknik, spor ve turizm alanlarinda is birliginin gelistirilmesi konusunda mutabakat saglandi.

Liderler, bulasici hastaliklarin önlenmesi ve tedavisi, saglik çalisanlarinin egitimi, asi, ilaç ve diger tibbi malzemenin üretimi ile tedariki konularinda kurumlar arasinda karsilikli eylem ve is birligini gelistirmenin önemini vurguladi.

Devlet Baskanlari, ikili is birliginin hukuki altyapisinin gelistirilmesi ve genisletilmesinin gerekliligine isaret ederek, bu çerçevede, ziyaret kapsaminda imzalanan ikili hükümetler arasi ve sektörler arasi belgelerin önemine dikkati çekti.

Söz konusu belgeler, Türkiye ile Türkmenistan arasinda iliskilerin daha da güçlendirilmesine hizmet edecek.

Türkiye Cumhurbaskani Erdogan, Türk heyetine gösterilen misafirperverlik, sicak ve dostane kabul için Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhammedov'a sükranlarini belirterek, Türkmenistan Devlet Baskani'ni uygun bir tarihte Türkiye'ye ziyaret etmeye davet etti.

Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhammedov'un, daveti sükranla kabul ederek, ziyaret tarihi diplomatik kanallarla belirlenecegi belirtildi.
Kaynak: AA