Tunus'ta 'Onur Koalisyonu' Mensubu Milletvekili Ile Bir Sunucu Tutuklandi

Nahda Hareketi tutuklamalari kinadi.

Tunus'ta sabah saatlerinde evlerinde gözaltina alinan Onur Koalisyonu'na mensup Milletvekili Abdullatif el-Alevi ve Ez-Zeytune Kanali sunucusu Amir Iyad askeri mahkemece tutuklandi.

Milletvekili Alevi'nin avukati Samir Bin Omer tarafindan konuya iliskin yazili açiklama yapildi.

Bin Ömer açiklamasinda, müvekkili Alevi ve Iyad'in "devlet kurumlarini degistirmeye çalismak" suçlamasiyla savcilik sorgusunun ardindan askeri mahkemece tutuklandigini belirtti.

Öte yandan Nahda Hareketi tarafindan yapilan yazili açiklamada, "Halk tarafindan seçilmis milletvekili Abdullatif el-Alevi ve basin mensubu Amir Iyad'in tutuklanmasini siddetle kiniyoruz." ifadelerine yer verildi.

Onur Koalisyonu Baskani Seyfeddin Mahluf da 30 Eylül Persembe günü "Tunus Havalimani olayi" kapsaminda askeri mahkemede yapilan sorgulamasinin ardindan tutuklanmisti.

- Seyfeddin Mahluf ve "Havalimani olayi"

Tunus Havalimani'nda, mart ayinda yasanan olayda güvenlik görevlilerinin, hakkinda yurt disi çikis yasagi olmayan ve yasal herhangi bir engeli bulunmayan bir kadinin ülke disina çikisina "keyfi" bir sekilde engel oldugu belirtilmisti.

O sirada havalimaninda bulunan Onur Koalisyonu milletvekillerinden, Baskan Seyfeddin Mahluf, Abdullatif el-Alevi, Muhammed Affas ve Mahir Zeyd, duruma müdahale ederek kadinin hakkini savunduklarini açiklamisti.

Havalimanindaki bu anlasmazligin ardindan, devrik Devlet Baskani Zeynelabidin bin Ali döneminde uygulanan; "terör süphesi bulunanlarin ülke disina çikisinin engellenmesini" öngören bir prosedürün yürürlükte oldugu ortaya çikmisti.

Tunus askeri yargisi, 31 Temmuz'da Meclis'te 18 milletvekili bulunan Onur Koalisyonu milletvekillerinden 4'ü hakkinda havalimani olayi davasiyla ilgili tutuklama karari vermisti.

Askeri mahkeme 3 Agustos'ta, söz konusu 4 milletvekili ve bir avukat hakkinda çikarilan tutuklama kararini iptal etmisti.

Baskent Tunus'ta bulunan Daimi Askeri Mahkemesi Sorgu Hakimi, Onur Koalisyonu Baskani Seyfeddin Mahluf, Abdullatif el-Alevi, Muhammed Affas ve Mahir Zeyd ve avukat Mehdi Zagruba hakkindaki arama kararinin iptaline hükmetmisti.

Mahkeme kararinda, bu kisiler haklarindaki diger hukuki prosedürlerin tamamlanmasinin beklendigi belirtilmisti.
Kaynak: AA