Sudan Açiklamasi 'Cuba Baris Anlasmasi'nin Hükümlerini Uygulamaya Kararliyiz'

Sudan Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, geçen yil bazi silahli hareketlerle imzalanan Cuba Baris Anlasmasi'nin hükümlerini yerine getirme konusunda kararli olduklarini bildirdi.

Burhan, anlasmanin yil dönümü vesilesiyle yaptigi yazili açiklamada, Cuba Baris Anlasmasi'nin hükümlerini uygulamaya kararli olduklarini ifade etti.

Sudan Halk Kurtulus Hareketi-Kuzey (SPLM-N) lideri Abdülaziz El-Hilu ve Sudan Kurtulus Hareketi (SLM/AM) lideri Abdulvahid Muhammed Nur'u da kapsamli baris sürecine davet eden Burhan, istikrar, baris ve kalkinma için dost ülkelerden destek istedi.

- Cuba Baris Anlasmasi

Sudan hükümeti ile bazi silahli gruplari bünyesinde barindiran Devrimci Cephesi arasinda 14 Ekim 2019'da Güney Sudan'in baskenti Cuba'da baslayan baris görüsmeleri neticesinde 3 Ekim 2020'de varilan anlasma, güvenlik, toprak mülkiyeti, yerinden olanlarin geri dönüsü, geçis dönemi adaleti, tazminatlar, göçebeler ve çobanlarin desteklenmesi, servet ve iktidar paylasimiyla mülteciler ve siginmacilar gibi çatismalarin temel nedenlerinde mutabakati vadediyor.

Ayni zamanda Sudan için 8 bölgeli federal sistem öneren anlasma, Güney Kurdufan ve Mavi Nil eyaletlerine de özerklik hakki taniyor.

Sudan'da, Agustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve baris anlasmasina imza atan silahli hareketlerin iktidari paylastigi 53 aylik geçis dönemi devam ediyor.

Kaynak: AA