KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar Açiklamasi 'Bizim Için Önemli Olan Egemenligimizdir'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, “Bizim için önemli olan egemenligimizdir. Rum cumhuriyetinin ne kadar mesruiyeti varsa Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin de o kadar mesruiyeti vardir” dedi.

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar Açiklamasi 'Bizim Için Önemli Olan Egemenligimizdir'
KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Sivrihisar gezisinin ardindan Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz’i makaminda ziyaret etti. Vali ziyaretini tamamladiktan sonra Kibris gazileri ve sehit yakinlariyla bir araya gelerek yemek yiyen Tatar, burada yaptigi konusmasinda KKTC’nin her an Türkiye Cumhuriyeti ile is birliginde olduguna dikkat çekerek, federasyon baskanligini asla kabul etmeyeceklerinin altini çizdi.

“KKTC her kosulda Türkiye Cumhuriyeti ile is birligine devam edecektir”

Cumhurbaskani Ersin Tatar, konusmasinda, “Simdiye kadar hep federasyon konusuldu. Federasyon bir ortakliktir. Çogunlugun azinligi yönetecegi, zaman içinde Kibris Türk halkinin yok edilecegi, Türkiye’nin de Avrupa Birliginde olmadigi için garantörlügünü birakacagi, Kibris’tan da çekilecegi beklentisi içinde Karadag’in federasyon maskaraligini bize dayatmaya çalisiyorlar. Asla kabul etmeyecegiz. Bizim için önemli olan egemenligimizdir. Rum cumhuriyetinin ne kadar mesruiyeti varsa Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin de o kadar mesruiyeti vardir. Bizleri Türkiye Cumhuriyeti taniyor. Dünyaya da artik yan yana yasayan, egemen esitlige dayali iki devletin is birligiyle ancak Kibris’ta bir anlasmanin olabilecegini var gücümüzle haykirmaya devam ediyoruz. IHA’larimizla, SIHA’larimizla her türlü is birligiyle hem denizlerde Mavi Vatan’da enerji kaynaklari bakimindan hem hava sahasinda tüm üstünlügümüzü korumak ve Akdeniz’e hâkim olmak için Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti her kosulda Türkiye Cumhuriyeti ile is birligine devam edecektir” ifadelerini kullandi.

Ardindan konusan Vali Erol Ayyildiz ise, "Kutsal emaneti yarinlara, seref ve sanla tasiyan Kibris Baris Harekatinda görev alan alan sehit ve gazilerimiz dahil ebediyete irtihal etmis tüm sehit ve gazilerimi rahmet ve minnetle aniyorum. Eskisehir’de 257’si olmak üzere yaklasik 24 bin Kibris gazimize ailelerine ve sehit yakinlarimiza saglikli huzurlu mutlu günler diliyorum" dedi.

Gazilerle bulusma sonrasinda Cumhurbaskani Tatar, Dede Korkut Parki ve Millet Bahçesini gezdi. Tatar, ardindan Kibris’ta Rumlar tarafindan uçagi düsürüldükten sonra esir alinan ve iskenceyle öldürülen Cumhuriyet Döneminin ilk hava harp sehidi Cengiz Topel’in anitina çelenk sundu.

Cumhurbaskani daha sonra otelde yerel basin mensuplariyla bir araya geldi.

(Kazim Ulusoy - Misra Ezginur Göçer/IHA)
Kaynak: İHA