Italya, Polonya Ile Diyalogun Korunmasindan Yana

Italya Basbakani Mario Draghi: '(Polonya meselesi) Kurallar açik. Burada Birligin temeli tartisma konusu haline getirilmistir ama yine de Polonya ile diyalogun korunmasi gerekiyor' 'Enerji konusunda tüm AB üyelerini esit ölçüde koruyan; stratejik stoklarla entegre bir dogal gaz depolama sistemi hazirlamamiz gerektigini ve acil önlem alinmasi geregini belirttik'

Italya Basbakani Mario Draghi, Avrupa Birliginin (AB) temelini olusturan kurallarin açik oldugunu buna karsin Polonya ile yasanan gerilimde diyalogun korunmasi gerektigini belirtti.

Draghi, Belçika'nin baskenti Brüksel’de yapilan AB Liderler Zirvesi’nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Toplantilarinda enerji, Polonya ve düzensiz göç gibi karmasik konulari ele aldiklarini aktaran Draghi, "Enerji konusunda, tüm AB üyelerini esit ölçüde koruyan, stratejik stoklarla entegre bir dogal gaz depolama sistemi hazirlamamiz gerektigini ve acil önlem alinmasi geregini belirttik." dedi.

Draghi, birçok üye devlet için dogal gazdan hemen vazgeçmenin zor olduguna dikkati çekerek sunlari söyledi:

"Uzun vadede yenilenebilir enerjiye odaklanmamiz lazim. Ancak dogal gaz fiyatlari yükselirse bu konuda finansmanda sorun olabilir. Yüksek enerji fiyatlari, Birligin stratejik özerkligini hedefleyen bir stratejiye ihtiyaç oldugunu gösteriyor. Bu konuda, AB Komisyonu çalismaya baslayacak."

Polonya Anayasa Mahkemesinin "ulusal yasalarin bazi AB kanunlarindan üstün olduguna" iliskin karari nedeniyle gerilen iliskileri degerlendiren Draghi, AB üyesi olan herkesin Birligin yasalarina saygi duymasi gerektigini, bu hususta para birimi avroyu "büyük basari" olarak gördügünü dile getirdi.

Basbakan Draghi, "Polonya konusunda alternatif yok. Kurallar açik. Burada Birligin temeli tartisma konusu haline getirilmistir ama yine de Polonya ile diyalogun korunmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

- Düzensiz göç konusu

Italyan basbakan, genis sekilde ele aldiklari düzensiz göç konusunda, konsey içinde AB’nin dis sinirlarina duvarlar örülmesinin finanse edilmesi konusunda bir açilim olmadigini söyledi.

Draghi, Birligin karsi karsiya oldugu göç sorununa iliskin sunlari kaydetti:

"Belarus rejimi, göçü araçsal olarak kullaniyor. Afgan krizi nedeniyle Türkiye’den gelen baski artiyor. Kuzey Afrika’daki baskiyi çok iyi biliyoruz. Bugün bizim yillardir tek basimiza yasadigimiz sorun, herkesin sorunu haline gelmistir. Bu nedenle bu konuda ayrismamak önemlidir çünkü artik ortak bir sorundur. Bir ülkeye ya da bir göç rotasina ayricalik tanimanin da bir anlami yoktur."

Draghi, fon tahsisi açisindan da Birligin, Akdeniz’in güneyi ile dogusuna ayni önemi vererek dis boyutunu yeniden dengelemesi gerektigini de belirtti.
Kaynak: AA