Jinekolojik Kanserlere Laparoskopik Ameliyat
Prof. Dr. Tevfik Güvenal, laparoskopik (kapali) ameliyatlarin jinekolojik kanserler içinde özellikle rahim içi kanserler ile erken evre yumurtalik kanserlerinde uygulandigini söyledi. Rahim içi kanser tanisi alan hastalarin çogunda obezite sorunu oldugunu da belirten Prof. Dr. Güvenal, “Obez ya da kilolu hastalarda laparoskopik yöntemler daha basarili olmaktadir” dedi.

“Laparoskopik yöntemler daha basarili olmaktadir”
Bu yöntemin karin bölgesinde daha iyi kozmetik sonuçlar alinmasini da sagladigini belirten Prof. Dr. Güvenal, sunlari söyledi: “Laparoskopik ameliyatlar, özellikle endometrium (rahim içi) kanserleri ve erken evre over (yumurtalik) kanserlerinde uygulanmaktadir. Endometrium kanseri en sik görülen jinekolojik kanser olup bu olgularin çogunda obezite söz konusudur. Özellikle obez ya da kilolu hastalarda açik ameliyatlar uzun süren yara yerinde sorunlara neden olmakta ve yara yerinin iyilesmesi gecikmektedir. Dolayisi ile bu olgularda laparoskopik yöntemler daha basarili olmaktadir. Over yani yumurtalikta kanser süphesi olan kist ya da kitlelerde de laparoskopik ameliyatlar basari ile uygulanabilmektedir. Kanser süphesi ile yapilan ve kanser tanisi alan over kitleleri olan olgularda kanserin yayginliginin saptanmasi islemi olan evreleme cerrahisi de laparoskopi ile yapilabilmektedir.”
Öte yandan Prof. Dr. Güvenal, jinekolojik kanserlerin, diger kanserler gibi multidisipliner yaklasimla, yani ilgili tüm branslarin katilimi ile yönetilmesi gereken hastaliklar oldugunu ifade etti.
Güvenal, ilgili tüm branslari bünyesinde barindiran Kent Saglik Grubu’nda jinekolojik kanserlerin tani, tedavi ve tedavi sonrasi izlemine kadar tüm asamalarin tek çati altinda verildigini vurguladi.
