Yalova Belediyesi'nin Borcu 148 Milyon TL

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, belediyenin toplam borcunun 148 milyon TL olduğunu söyledi.

Yalova Belediyesi'nin Borcu 148 Milyon TL
Belediyenin 2017 yılı çalışmalarını değerlendiren Salman, çeşitli rakamların telefuz edildiği belediyenin toplam borç miktarı hakkında da net bir rakam verdi. Salman, "Belediyeler borçlu olur. Biz belediyeleri zaten borçlu aldık. Ama bunun arkasına sığınmadık. Belediyeyi ilk aldığımızda maaş ödeyemezler dediler. Tıkır tıkır maaşları ödedik. 1-2 ay temizlik firmasından kaynaklanan bir sıkıntı oldu. Yalova Belediyesi’nde kimsenin alacağı kalmaz. Kimse kimseye ticarette para bağışlamaz; gün bağışlar. 2 ay, 5 ay ya da 6 ay olur para mutlaka alınır. Arsa satışlarından dem vuruyorlar. Bizim dönemizde arsalar satıldı mı; satıldı. Bizim bu zamana kadar sattığımız arsaların toplamı bir arboretum arazisi etmiyor. Barbaros Binicioğlu yönetiminden Yakup Koçal yönetimine geçildiği zaman; bütün Yalova’ya 85 milyon TL borç olduğuna dair broşür dağıttılar. 85 milyon TL real bir rakam değil. O zaman dolar 1,78 TL. Ben doları baz alırım. Yalova’nın nüfusu o zaman 110 bin kişi. Şimdi nüfus 140 bin oldu. Bunu 85 milyon TL’ye böldüğünüz zaman 48 milyon dolar yapıyor. O zaman ki; Yakup Koçal’ın borcu 48 milyon dolar oluyor" dedi.

"Biz belediyeyi devraldığımızda borç 65 milyon TL’ydi" diyen Salman, "Bu da 2,85 dolar üzerinden 30 milyon 730 dolar yapıyor. Kasım ayı sonu itibarı ile borcumuz 114 milyon TL. Bu da 29 milyon 400 bin dolara tekabül ediyor. Yani belediyeyi devir aldığımızdan daha borçsuz durumdayız. Borç şu yüzden yüksek gözüküyor; birliklerin borçları, bağlı olduğumuz yerler gibi kurumlar bilançoda gözükmüyordu. Yönetmelik değişikliğine gidildi. o borçlar da bilançonun içine girdi. Böyle olduğu halde toplam borcumuz 38 milyon 500 bin dolar. Bunun yanında alacakları da tahsil etmeye başladık. Yakup Koçal’ın döneminde alacak 16 milyon dolar, bizim alacağımız ise 13 milyon dolar. Maddi sıkışıklığın bir tek sebebi var. Her sene tahsil ettiğimiz paranın, bu seneki gelirin 10 milyon gerisindeyiz. Bizim 10 milyon TL’lik bir sıkıntımız var. Bizim alacağımız da vatandaşta. Borcumuz var, ama alacağımız da var. YASKİ’nin birlik başkanı çıkıyor bağırıyor çağırıyor. Doğruları söylemiyor. Halit Bey geçen hafta gereken cevabı verdi. Onun 8 milyon TL’lik kredi borcu da Yalova Belediyesi üzerinde gözüküyor. Kimse havanda su dövmesin. YASKİ’nin yüzde 77 ortağıyız. Birlik tüzüğü yapılırken yanlış yapılmış. Belediye başkanı birliğin başkanı olması lazım. Ahmet Özsümer ile olan dostluğumu bilen bilir. Ben kendi arkadaşımı son 1 yıldan beri tanımakta zorluk çekiyorum. Partisinin de hatası var. Her şeyi yapılan şımarık bir çocuk edası gibi davranılıyor. Seçimden sonra bir dönem yüzüme bakamadı şimdi yine moda girmiş. Aldığı para belli, arsası belli, borcu belli ve parayı nereye harcadığı belli. Herkes ekmeğini bir şekilde kazanmak zorunda. Birlik Başkanı olup da öğlen yataktan çıkıp birliğe gidip yönetmek olmaz. Önce teraziye kendini koyacak ve adam gibi; doğru yönetecek. İşine geldi mi saldıracak, işine gelmedi mi kenara çekilecek. Lamı cimi yok. Adam gibi yönetsin" dedi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, belediyenin toplam borcunun vadesi gelmemiş borçlar ve faizler dahil 148 milyon TL olduğunu vurguladı.
Kaynak: İHA