Demirtaş'ın, 'Cumhurbaşkanına Hakaret' Davası

Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gelecek celse duruşmada hazır edilerek ifadesinin alınmasına karar verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi.

Bakırköy 38. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız ile sanık Demirtaş'ın avukatları katıldı.

Demirtaş'ın avukatı Bilal Kalkan, müvekkilinin duruşmada bulunma talebini içeren çok kapsamlı 15 sayfalık dilekçesini cezaevinden gönderdiğini belirterek, bu doğrultuda Demirtaş'ın savunmasının mahkemede alınmasını istedi.

Müvekkili hakkında aynı konuşmanın 3 ayrı suçlamaya konu edildiğini söyleyen Kalkan, Demirtaş'ın Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada düşme kararı verildiğini söyledi. Bu kararı mahkemeye sunan Kalkan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da yine aynı konuşma kapsamında takipsizlik kararı verildiğini anlattı.

Müvekkilinin sorgusu yapılmadan anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83/1. maddesine göre şartlar oluşmadığından bu davanın düşürülmesini talep eden Kalkan, davanın durdurulması ve müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

Avukat Ferah Yıldız da şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, taraf olmadıkları Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayı inceleyip beyanda bulunmak istediklerini dile getirdi.

Hakim, Demirtaş'ın avukatlarının beraat, düşme ve durdurma taleplerinin reddine karar verdi.

Demirtaş'ın bir sonraki celse mahkemede hazır bulundurularak savunmasının alınması için kaldığı cezaevine müzekkere yazılmasını karara bağlayan hakim, duruşmanın da müsait olan ağır ceza mahkemelerinden birinin salonunda yapılmasına hükmetti.

Duruşma, 12 Ocak 2018'e ertelendi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Demirtaş'ın 24 Aralık 2015'te Rusya ziyaretinin ardından Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamalar nedeniyle 9 kişinin, Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) farklı tarihlerde suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor.

Suç duyurularında Demirtaş'ın bahsi geçen açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı hiçe saydığı ve söylediği sözlerin Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar verdiği, bölücülük faaliyetinde bulunduğu ifade edilerek, hakkında yasal gereğinin yapılmasının istendiği, bu doğrultuda hakkında soruşturma başlatıldığı kaydediliyor.

İddianamede, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 27 Ocak 2017'de şüpheli Demirtaş hakkında ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan kovuşturma izni verdiği belirtilerek, Demirtaş'ın Rusya gezisinin ardından yaptığı konuşmaya da yer veriliyor.

Demirtaş'ın suçlamalardan haberdar olması ve delillerin bildirilmesi için adresine çıkarılan davetiyeye rağmen savunması ve suçlamayla ilgili delillerini süresinde savcılığa ulaştırmadığından savunma ve delillerinin tespit edilemediği aktarılan iddianamede, söz konusu açıklamada yer alan ifadelerin soruşturma makamınca görüş, açıklama ve eleştiri sınırını aşan ifadeler olarak değerlendirildiği bildiriliyor.

İddianamede, şu görüşlere yer veriliyor:

"Söz konusu ifadeler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. madde kapsamında da değerlendirilmemelidir. Zira sözleşmenin 10. maddesindeki içtihatlarında dahi ifade özgürlüğüne çeşitli sınırlar getirmiştir. Şüphesiz genel olaylarla ilgili konularda ve siyasi tartışma konularında açıklamalar yapılabilir. Bu demokratik toplumun önemli bir işlevidir. Ancak bu değerlendirmeler muhatabı kişilerin itibarı ve hakları konusunda belli sınırlamalara tabidir. Kendisine hakaret edilen Türkiye Cumhurbaşkanıdır, bu hususta kabul edilebilir eleştiri sınırlarının normal bireyden daha geniş olması savunulabilir. Ancak Cumhurbaşkanı ve temsil ettiği makamın yasa tarafından sağlanan yasal korumadan da faydalanması gerektiği unutulmamalıdır. Şüphelinin açıklamasında kullandığı ifadelerin kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aştığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığını kabul etmek gerekir.''

İddianamede, Demirtaş hakkında ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA