İngilizler İçin Kuruldu Ama Muhtaçlar İçin Çalışıyorlar

Didim'e yerleşen İngilizler, sorunlarının çözümü için kurdukları çalışma grubu aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine yardım ediyorlar Didim Kent Konseyi Başkanı Ayyıldız: 'Yabancılar Çalışma Grubu'nun adını değiştirmek zorunda kaldık çünkü bu kadar işin içerisinde olup sosyal yapıda bir arada yaşayan oluşumu yabancı algılamamızın doğru olamayacağını düşündük' Gönüllüler Çalışma Grubu Başkanı Cole: 'Grubumuz bu zamana kadar iyi işler yaptı, milyarlarca lira toplayıp bunları Didim içerisinde kullandık'.

EŞBER AYAYDIN - Sorunların çözümü için çalışma grubu kuran Didem'de yaşayan İngilizler, gerçekleştirdikleri etkinliklerde elde ettikleri gelirle ilçedeki ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunuyor.

Didim'de Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan ve yönetiminde 4 İngiliz ile 2 Türk'ün yer aldığı Gönüllüler Çalışma Grubu, tiyatro, yardım yemeği, ikinci el eşya satışı ve bağış etkinlikleri düzenlerken buralardan sağlanan gelirlerle de ihtiyaç sahiplerine yardımın yanı sıra hastaneye tıbbi cihaz ve okullara spor malzemeleri temin ederek çeşitli destekler veriyor.

Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'te yabancıların Türkiye'de mülk edinmesi yönündeki yasanın ardından ilçede ağırlıklı olarak İngilizlerin konut aldıklarını belirtti.

İlçenin çok hızlı bir değişim sürecine girdiğini ve bunun da beraberinde bazı sorunlar getirdiğini anlatan Ayyıldız, sorunların çözümü için Didim Kent Konseyi bünyesinde Yabancılar Çalışma Grubu adı altında bir grup oluşturulduğunu aktardı.

Didim'de yaşayan İngilizlerin karşılaştıkları sorunları internet üzerinden gruba ilettiklerini, bunları çözüme kavuşturmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ayyıldız, zaman geçtikçe çalışma grubunun sorun çözmenin yanında etkinlikler gerçekleştirmeye, girişimlerde bulunmaya ve ihtiyaç sahipleri için de uğraş vermeye başladığını dile getirdi.

Ayyıldız, Mevlana'nın 'Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar iyi anlaşır' sözünü düstur aldıklarına işaret ederek şunları söyledi:

'Bir süre sonra bu faaliyetlerde okullara, engellilere, hastalara, bayramlarda insanlara yardım götürmeye başladık ve İngilizlerin de toplumla iç içe ve duyarlı olduklarını gördük. Bu sonuçla Yabancılar Çalışma Grubu'nun adını değiştirmek zorunda kaldık çünkü bu kadar işin içerisinde olup, sosyal yapıda bir arada yaşayan oluşumu yabancı algılamamızın doğru olamayacağını düşündük. Çalışma grubumuzun adını Gönüllüler Çalışma Grubu olarak değiştirdik ve bundan sonra çalışmalarımız daha da büyük boyutlarda iç içe yürüdü.'

- Eşiyle yardım faaliyetlerine katılıyor

Boynundaki ay yıldızlı kolyeyle dikkati çeken Gönüllüler Çalışma Grubu Başkanı Lynn Cole, eşi Philip ile 8 yıldır ilçede yaşadıklarını vurguladı.

Çalışma grubunun ilk faaliyete geçtiğinde formatının daha farklı olduğunu ve başında 'yabancı' kelimesinin bulunduğunu aktaran Cole, ihtiyaç sahibi insanları gördüklerinde buna duyarsız kalamayarak grubun çalışma tarzını değiştirmeleri gerektiğine karar verdiklerini anlattı.

Lynn Cole, bu nedenle grubun ismini Gönüllüler Çalışma Grubu olarak değiştirdiklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

'Grubumuz bu zamana kadar iyi işler yaptı, toplanan paraları Didim içerisinde kullandık. Engelliler için yapılan bina ve depo kısmının yapımını da biz gerçekleştirdik. Okullardaki spor aktivitelerine yardım projesi ürettik ve destek sağladık. Hastaneye ortopedik yatak, cihazlar aldık. Aynı zamanda tiyatro gibi gruplarla da çalışıyoruz. İnsanların hayatlarında ve Didim'de farklılıklar yarattığımızı düşünüyoruz. Yaptığımız işten keyif alıyoruz ve eğleniyoruz. İnsanlardan para aldığımızda, bunun karşılığının olduğunu göstermeniz gerekiyor. Paskalya için yapacağımız etkinliklerden elde edeceğimiz geliri de Didim'e harcayacağız.'

- 'Grubumuza çok iyi tepkiler geliyor'

İngiltere'de emekli olduktan sonra yerleştiği Didim'de 9 yıldır yaşadığını anlatan Gönüllüler Çalışma Grubu'nun muhasebecisi olan Zilpha Grifitts da zamanlarını insanlara yardım ederek değerlendirmek için gruba katıldığını belirtti.

İhtiyaç sahipleri için çalıştıklarını, insanlardan çok iyi geri dönüşler aldıklarını ifade eden Grifitts, 'Grubumuza çok iyi tepkiler geliyor. Artık herkes bizim grubumuzu ve ne yaptığımızı çok iyi biliyor, destekliyor' dedi.

Grup üyelerinden Jenny Scott ise 4 yıl önce 'Glee Clup' adlı tiyatro grubu oluşturduklarını, sergiledikleri etkinliklerden sağlanan geliri de grup aracılığıyla çeşitli yardımlarda kullandıklarını söyledi.

Oyunların yazarlığını kendisinin yaptığı kaydeden Scott, 'İnsanları eğlendirmek ve yardım amaçlı yola çıktım. Şu an için 27 grup üyemiz var ama bu şov için 17 kişi rol alıyor. 'Katil Kim?' oyunu için şu an çalışıyoruz. 29 Nisan'da ilk gösterimizi yapacağız. Bunu yardım amaçlı gerçekleştireceğiz' görüşünü kaydetti.
Kaynak: AA