Adana'da TEMA'nın Endemik Bitki Türlerini Koruma Projesi

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA,) endemik ve yöresel bitki, ağaç türlerini koruma projesi kapsamında, Adana’daki bazı nar çeşitlerini korumak, çoğaltmak ve türlerinin sona ermesine engel olmak amacıyla çalışma başlattı.

TEMA İl Yönetim Kurulu Üyesi Derya Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın her bölgenin kendine has bitki türlerini korumak adına başlattığı çalışma kapsamında, Adana’nın çeşitli bölgelerinde yetişen, kendine has özellikleri ve yetiştikleri yörelerin isimleriyle anılan nar ağacı çeşitlerini çelikleme yöntemiyle çoğaltılmaya başladıklarını belirtti.

Deniz, proje kapsamında, görünümü ve aromasıyla beğenilen Kozan Kuytucak narının da içinde bulunduğu 5 tür nar ağacından, çoğaltılıp yetiştirilmek üzere dallar kesildiğini kaydetti.

Deniz, 'Projeyle Kuytucak narı, Beşbucak narı, Eseli narı, deve dişi ve Geben narı çeşitlerinden örnekler aldık. Topladığımız bu 5 çeşit nar çubuklarından elde ettiğimiz çelikleri, Adana, Şükran Çobanoğlu Ortaokulu ve Hacı Özcan Sinağ Ortaokulu öğrencileri ile birlikte tüplerde yeşertilip köklendirilecek. Köklenen fidanlar ise Tema Vakfı İl Temsilciliğimiz ve Yüreğir Kaymakamlığı koordinatörlüğünde Buruk beldesinde bulunan mülteci kampı arazisine dikilecek” dedi.

Kaynak: AA