Bakan Yılmaz'dan KİSİAD'a Ziyaret

İSTANBUL - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl hakkında yanlış bir imaj oluştuğunu belirterek, "İşte 'Bingöl kırsalında yaşanan çatışma' gibi ifadeler kullanılıyor hep haberlerde, şurada, burada, halbuki Bingöl, İstanbul'dan daha güvenli bir yer" dedi.

Kiğı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (KİSİAD) Ümraniye'deki merkezini ziyaret eden Yılmaz, Bingöl ve ilçesi Kiğı'ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kiğı ilçesinin sosyo-kültürel birikimini kullanmaya başladığını anlatan Yılmaz, ilçeden yetişen iş adamlarının başarılarına dikkati çekti.

Yılmaz, Kiğı'da 3 Aralık gecesi meydana gelen depremin ilçe sakinlerini korkuttuğunu hatırlatarak, ilçe sakinlerine ve Kiğılı iş adamlarına geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Deprem gecesi yoğun telefon trafiği içerisinde olduğunu söyleyen Yılmaz, "O gece 5,3 şiddetinde bir deprem oldu. İnanın o gece ben sabaha kadar uyuyamadım. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başkanımızla, diğer ilgililerle görüşmeler yaptım. Oraya hemen sağlıkla ilgili Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ekipleri yöneldi, AFAD'ın ekipleri gitti. Çok şükür en küçük ölüm, yaralanma hadisesi olmadı. Çok şükür cana herhangi bir şey gelmedi fakat maddi bir etkisi oldu" ifadelerini kullandı.

- "500'ün üzerinde ağır hasarlı yapı tespit edildi"

Kiğı'yı gezerek geçmiş olsun ziyaretinde bulunduğunu aktaran Yılmaz, "Bölgeye 100 konteyner sevk edildi. Kiğı merkez ve etkilenen köylere ulaştı, onların kurulumu devam ediyor. Bir kısmını da ben yerinde gördüm. Çünkü bizim orada kışlar soğuk, 'çadırla olmaz bu işler' dedik. Hızlı bir şekilde konteynerleri gönderdik. Her türlü çalışmayı yapıyoruz" diye konuştu.

Yılmaz, depremden etkilenen Kiğı, Adaklı ve Yayladere ile köylerinde 500'ün üzerinde ağır hasarlı yapı tespit edildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu sonuç, kesin bir bilgi değil. AFAD'ın ilgili birimleri çalışmalarını yapacak. Bunun ardından kesin bilgilere ulaşacağız. Onun sonucuna göre biz yapılması gereken kalıcı işleri de yapacağız inşallah. O konuda da her türlü çabayı sarf edeceğiz."

Kiğı'nın gelişimini Erzincan yönüne doğru sağlaması gerektiğine değinen Yılmaz, "Erzincan Bingöl'ün komşusu ama iller arası yol bağlantımız yok. Bu bağlamda özellikle Kiğı-Yedisu arasında büyük bir çalışma başlattık. İhale edildiği tarihte 380 milyon lira gibi bir keşif bedeli vardı. Barajdan dolayı önemli oranda re-lokasyon söz konusuydu. Onu yaptırdık, şimdi çalışmalar devam ediyor. Bu bittiği zaman Bingöl'le Kiğı bağlantısını da güzelleştireceğiz. Yeni bir bağlantımız olacak. Diğer taraftan Kiğı da artık o 'çıkmaz sokak' olma durumundan kurtulacak" değerlendirmesini yaptı.

- "Çocuklarınızı memlekete götürün"

Bakan Yılmaz, ekonomik gelişmenin kalkınmayı kendiliğinden getireceğinin altını çizerek, Kiğılı iş adamlarına memleketlerinden kopmamalarını tavsiye etti.

Üçüncü kuşağın İstanbul'da yaşarken memleketlerine olan duyarlılıklarını yitirmemeleri gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, "Çoluk çocuğunuzu memlekete götürün. Hiç gelip gitmezlerse bu bağlar ortadan kalkar" dedi.

Yılmaz, Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan gerginliklerin son dönemde yeniden can sıkıcı hale geldiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bingöl farklı, Bingöl'de bakın tek bir hendek, tek bir olay hiçbir şekilde söz konusu değil. Bingöl halkı bu anlamda gerçekten çok duyarlı. İnsanımız maneviyatı kuvvetli insanlardır. Bingöl aslında kırsalında yaşanan olaylardan dolayı yanlış ifade ediliyor. Yanlış bir imaj oluşuyor. İşte 'Bingöl kırsalında yaşanan çatışma' gibi ifadeler kullanılıyor hep haberlerde, şurada, burada, halbuki Bingöl, İstanbul'dan daha güvenli bir yer. Ben öyle görüyorum şahsen, insanımız bizi de her zaman destekledi. Biz de buna her zaman layık olmaya layık olmaya çalışıyoruz."

Ziyarette, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra KİSİAD yönetici ve üyeleri de yer aldı.

Kaynak: AA