CHP Bursa Milletvekili Kayışoğlu Açıklaması

"Bütün iktidarlara sesleniyoruz, insan hakları konusunda samimi olunuz ve insan haklarını bir bahane olarak kullanıp yeni savaşlar çıkararak dünya tarihini kirletmeyiniz"

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Bütün iktidarlara sesleniyoruz, insan hakları konusunda samimi olunuz ve insan haklarını bir bahane olarak kullanıp yeni savaşlar çıkararak dünya tarihini kirletmeyiniz" dedi.

Kayışoğlu, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, evrensel insan hakları metinlerinde tanınarak, güvence altına alınan her hakkın, yoğun şekilde iktidar tarafından ihlal edildiğini savundu.

Yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, din, vicdan, ifade ve haberleşme özgürlükleri gibi birçok hakkın ihlali zinciriyle boğulmaya çalışıldıklarını ileri süren Kayışoğlu, anayasada da yer alan bu hakların ihlal edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Kayışoğlu, adil yargılamanın önündeki engellerin kaldırılması, bağımsız ve tarafsız yargı oluşturulması gerektiğini ifade etti. Kayışoğlu, Anayasa Mahkemesine 23 Eylül 2012 tarihinden 10 Nisan 2015 tarihine kadar 38 bin 67 başvuru yapıldığını belirtti. Kayışoğlu, bunlar içerisinde en çok ihlal edildiği ileri sürülen hakkın 34 bin 482 başvuruyla adil yargılama hakkı olduğunu vurguladı.

Birinci kuşak hakların yanı sıra ikinci kuşak hakların da yoğun şekilde ihlal edildiğini ileri süren Kayışoğlu, "Bütün iktidarlara sesleniyoruz, insan hakları konusunda samimi olunuz ve insan haklarını bir bahane olarak kullanıp yeni savaşlar çıkararak dünya tarihini kirletmeyiniz. Önce kendi iktidarınız altındaki bireylerin özgürlüklerini koruyunuz. İnsan hakları tarihinde baskıcı, ihlalci bir hükümet olarak yer almak istemiyorsanız gelin bir an önce bu ihlallerden vazgeçin" diye konuştu.
Kaynak: AA