'Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinde Son Gündem' Semineri

ESO Başkanı Özaydemir: "AB Komisyonu Türkiye'ye üyelik sürecinde daha hızlı ilerlemek isteniyorsa demokrasi ve yargı bağımsızlığı konularındaki reformlarda daha dikkatli olması gerektiğini hatırlatmaktadır"

ESKİŞEHİR - Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Türkiye'ye üyelik sürecinde daha hızlı ilerlemesi için demokrasi ve yargı bağımsızlığı konularındaki reformlarda daha dikkatli olması gerektiğinin hatırlatıldığını bildirdi.

ESO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Özaydemir, ESO ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ortaklığında Sanayi Odası'nda düzenlenen "Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinde Son Gündem" seminerinde yaptığı konuşmada, AB tarafından hazırlanan raporun genel olarak eleştirel ağırlıkta hazırlansa Türkiye'nin mevcut fotoğrafını ortaya koyduğunu belirtti.

Söz konusu rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Özaydemir, "AB Komisyonu Türkiye'ye üyelik sürecinde daha hızlı ilerlemek isteniyorsa demokrasi ve yargı bağımsızlığı konularındaki reformlarda daha dikkatli olması gerektiğini hatırlatmaktadır. Ekonomik olarak bakıldığında ise bir miktar daha olumlu sinyaller verildi. Bölgede yaşanan sığınmacı krizi gibi konularda AB ile yapılabilecek işbirlikleri, gerileyen ilişkilere ivme kazandırabilecek" ifadelerinin kullandı.

Kocaeli Sanayi Odası ve İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise raporda özellikle medya ve internet özgürlüğü de dahil olmak üzere ifade özgürlüğü, toplanma ve gösteri özgürlüğü konusundaki gerilemelere dikkat çekildiğini vurguladı.

Raporun içeriğinde uyarılar kadar desteklerinde olduğunu anlatan Zeytinoğlu, raporda hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, yargının bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konularının üzerinde önemle durulduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından İKV'nin uzmanları son gelişmeler ile AB fonlarından yararlanma konularında güncel bilgilere yer verdi.
Kaynak: AA