HKÜ'lü Öğretim Üyesinden 'Suriyeli Göçmenler' Belgeseli

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Görsel İletişim Tasarımı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Yanat Bağcı, Malatya’da gerçekleştirilen ’Barış Gazeteciliği ve Suriyeli Mültecilerin Raporlanması seminerine katıldı.

HKÜ'lü Öğretim Üyesinden 'Suriyeli Göçmenler' Belgeseli
Yelda Yanat Bağcı’nın çok önemli noktaları vurgulayan Belgeseli yoğun katılımla izlendi. Üç gün süren seminere, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Park Üniversitesi Barış Eğitim Merkezi Başkanlığından Steve Youngblood, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Semra Karatepe, AFAD İl Afet Müdürü Hamza Demiralp, birçok öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Öğretim üyelerinin barış gazeteciliği ile ilgili sunumlar yaptığı etkinlikte, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Yanat Bağcı da, Suriyeliler ile ilgili belgeselini izleyiciyle buluşturdu. “Göç ve Suriye” isimli belgeseli büyük beğeni toplayan HKÜ’lü Öğretim Üyesi Bağcı, “İç savaş nedeniyle savaşın soğuk ve acımasız yüzünden uzaklaşıp hayatta kalabilmek için doğup büyüdükleri, ekip biçtikleri topraklarını geride bırakarak vatanlarından göç etmek zorunda kalan ve şu an yaşam mücadelesi veren insanları filmimde büyük bir çaba ve özveri ile anlatmaya çalıştım. Bir gün mutlaka ülkelerine tekrar dönmenin hayalini gören ve özlemini çeken Suriyelilerin gerçek hayat hikayelerine odaklanarak, göç olgusunu gözler önüne sermeyi amaçladım” dedi.

Belgesel gösterimi sonrasında Bağcı, “Gazeteciliğin önemini ve barış sağlamaktaki rolünü tartıştığımız bu Seminerde, Suriyeliler ile ilgili yaptığım Belgeseli de ilk kez seyirci ile paylaşmış oldum. Tepkiler oldukça güzeldi, çok teşekkürler. Bugüne kadar hep olumsuz tarafından gördükleri bir hikayeyi tam da ters bir açıdan izlemek katılımcıları, meseleyi farklı bir açıdan ele almaya zorladı. Kamplardaki hayatı günlük akışı içinde izlemek, Suriyelilerin gerçek yaşam hikayelerini birinci ağızdan dinlemek, empati kurmalarına yol açtı. Biz de barış gazetecisi olarak üzerimize düşeni yapmış ve bize emanet edilen hikayeleri yerine ulaştırmış olduk. Burada bulunmaktan gerçekten çok mutluyum” diye konuştu.

Kaynak: İHA