Kbü'de 'Uzaktan Kumandalı Prototip Ekskavatör' Tasarlandı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) öğrencilerinden Ali Kafalı ve Musa Özyaman, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destekleme Programı" kapsamında, lisans bitirme tezi olarak "Uzaktan Kumandalı Prototip Ekskavatör" tasarımı gerçekleştirdi.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki öğrencinin ekskavatörlerin, sinyalizasyon vasıtasıyla uzaktan kumanda ile kontrolünü sağlayarak riskli durumlarda can sağlığını korumaya yönelik başarılı bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Öğrencilerimiz yine Karabük Üniversiteli olmanın farkını ortaya koyarak dünyada iş sağlığı ve güvenliğinin öneminin artığı bir zamanda örnek bir projeye imza atmış oldular" diyen Uysal, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimiz heyelan, deprem gibi tehlikeli durumlarda kullanılmak üzere TÜBİTAK'tan aldıkları destek sayesinde tamamen kendilerinin tasarladıkları uzaktan kumandalı prototip ekskavatör üretmiş olmaları çok önemlidir. Eğer bu tür araçların üretimi artırılacak olursa iş sağlığı ve güvenliğinin ihtiyaç duyulduğu zehirli gaz çıkan ve doğal afetlerin çok sık yaşandığı heyelan bölgelerinde bu tür aletlere çok fazla ihtiyaç olacaktır. Ben gençlerimizi kutlayarak, başarılarının devamını diliyorum."
Makine Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Musa Özyaman ise "Yaptığımız projenin amacı, günümüzde var olan cihazların cihaz kontrolünü sinyalizasyon vasıtasıyla uzaktan kumanda ile kontrol ederek, cihazın riskli durumlarda can sağlığını korumaktır" dedi.

Otomotiv Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Ali Kafalı da var olan kumanda orijinaline göre 8 kanal sistemine sahip "Futaba F14" adlı kumanda eklediklerini anlattı.
Kaynak: AA