27. Artı Mezat Özel Koleksiyonlar Müzayedesi

Latife Hanım’dan yeğeni Muammer Erboy’a intikal eden kahve takımı, tuğralı gümüş kartvizitlik, gümüş tatlı takımı ve gümüş kadehlerin de aralarında olduğu çok sayıda nadide parça, Artı Mezat tarafından yapılacak “Akşam Müzayedesi” ile satışa sunulacak.

Artı Mezat, 29 Mayıs Perşembe günü düzenleyeceği “Özel Koleksiyonlar Müzayedesi”nde yine çok özel eserleri koleksiyonerlerle buluşturacak.
Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’dan yeğeni Muammer Erboy’a intikal eden eşyaların da satışa sunulacağı müzayede, Teşvikiye’deki Artı Mezat Sanat Galerisi’nde 29 Mayıs Perşembe günü yapılacak. Saat 19.00’da gerçekleştirilecek ve Artı Mezat’ın sahibi Jale Tantekin tarafından yönetilecek “Akşam Müzayedesi”nde İpekçi Ailesi’ne ait tuğralı gümüş objeler, Osmanlı pazarı için üretilmiş özel yapım porselenler ve Türk resim sanatının en önemli sanatçılarının eserleri de satışa sunulacak.

ENDER RASTLANAN ESERLER
Müzayedede satışa sunulacak Latife Hanım'ın özel eşyaları arasında yer alan tuğralı gümüş kartvizitlik, Ayazpaşa'daki Muammer Bey Köşkü'nde misafirlerin kartlarını bırakmaları için kullanılan nadide bir parça, yine Latife Hanım'ın misafirlerine likör ikram ettiği gümüş kadehler, tuğralı gümüş kaşıklık, gümüş tatlı takımı ve semaver de müzayedenin diğer nadide objeleri arasında yerini alacak. Muammer Erboy'un koleksiyonundan satışı gerçekleştirilecek; Süreyya Paşa için özel olarak yapılan Sevres Porselen imzalı kahve takımı, Sultan II. Abdülhamid (1876- 1909) tuğralı büyük boyutlu şamdanlar yer alıyor.

Müzayedede ayrıca diğer özel koleksiyonlara ait 18. yy. İznik tabakları, çok nadir bulunan ve her parçasında İbrahim Efendi H. 1295 (1878) yazılı damga bulunan altı parçalı Tophane kahve fincanı da bulunuyor.,
ANTİKA ENSTRÜMANLAR
“Kanunun Stradivarius”u olarak bilinen ve büyük usta Mahmud’un eseri olup 20. yüzyılın iki büyük virtüöz kanunisi Ahmet Yatman ve Hilmi Rit tarafından kullanılan kanun da müzayedenin ilgi çekecek eserlerinden biri. Yine kanun yapımında Mahmud Usta’dan sonra gelen diğer büyük bir isim olan Emin Usta'nın elinden çıkan, 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başlarına ait, Sultan Reşad’ın (1909-1918) oğlu Şehzade Ziyaeddin Efendi’nin kullandığı kanun da ahşap kutusu içinde satışa sunulacak. Müzayedenin ilgi çekecek diğer antika enstrümanlarıysa; çift sedefli tef ve Suphi Ziya Özbekan'a ait sedefli kemençe olacak.

RESİM SANATININ DUAYENLERİ
Resim sanatına damgasını vurmuş ressamların tablolarının da satışının yapılacağı müzayedede; dünyaca ünlü oryantalist ressamlardan Fausto Zonara’ya ait, arkasında kendi el yazısı ile başka bir oryantaliste “Çok değerli arkadaşım Prieur Bardin’e” yazılı “Galata Köprüsü” resmi, Leonardo De Mango ile Georg Macco, Amadeo Preziosi’den birer belge niteliğindeki "İstanbul Manzaraları", Rum ressamlara ait eserler; İstanbul’daki çeşitli Rum kiliselerinde, özellikle Ayia Efimia Kilisesi’nin Mihrap kapısı üzerinde eseri olan Harilaos Xanthopoulos'dan "Kayıklar", Kırmızı Okul olarak bilinen Fener-Rum Okulu'ndan mezun olan Pindaros Platonidis'in “Küçüksu Çeşmesi” ve P. Triandafitidis'ten "Pazar Yeri" müzayedede sanatseverlerin beğenisine sunulacak resimler olacak.

Türk resminin duayeni Nazmi Ziya Güran'dan “Süleymaniye’den Peyzaj” konulu resmin yanı sıra, İbrahim Safi'ye ait "Nusretiye Camii" ve "Akaretler'den Beşiktaş'a Bakış", az sayıdaki kadın ressamlarımızdan Vildan Gizer’den bir Natürmort ve Türk resminin duayenleri Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Leyla Gamsız, Necdet Kalay, Pertev Boyar, Hayri Çizel, Sabri Berkel, Abidin Dino ve Abidin Elderoğlu'nun eserleri de müzayedede alıcılarıyla buluşacak.
Kaynak: İHA